World Superbikes-coureur Rea completeert driedubbel topweekeinde

World Superbikes-coureur Jonathan Rea heeft op het Britse Donington Park de dubbel gepakt op zondag, nadat hij zaterdag ook al de beste was. De Noord-Ierse wereldkampioen begon het weekeinde als nummer twee in het WK, maar is nu de nieuwe leider.

De zondag begon zoals vanaf dit jaar gebruikelijk met de superpolerace, waarin de startopstelling van race twee bepaald werd en waarin uiteraard ook punten te winnen waren. Tom Sykes vertrok vanaf poleposition en behield de leiding, voor de Kawasaki's van Rea, Leon Haslam en Toprak Razgatlioglu.

Richting de helft van de race zette Rea zijn machine voorbij de BMW van Sykes, terwijl Razgatlioglu brutaal voorbij Haslam was gereden. Met drie ronden te gaan was de race met een rode vlag klaar: Peter Hickman's motor plofte en gooide ogenschijnlijk flink wat olie op de baan, waar drie mindere goden en een ronde later ook Sykes overheen uitgleden.

Rea kreeg de overwinning toebedeeld, Sykes pakte nog wel de tweede plek en Razgatlioglu werd derde. Althans, zo leek het: Sykes kwam niet binnen vijf minuten de pitstraat in en dus werd hij niet in de uitslag opgenomen, waardoor Razgatlioglu opschoof en Haslam als derde eindigde. Michael van der Mark reed een prima race en werkte zich op naar plek acht.

De tweede 'echte' race vertrok met een gehele Kawasaki-startrij vooraan en polesitter Rea pakte gelijk de leiding, voor Razgatlioglu, Haslam en Ducati-coureur Alvaro Bautista. Razgatlioglu had er zin in en de Turk ging voorbij wereldkampioen Rea, met wie het in de ronden daarna stuivertje wisselen was wat betreft de leiding in de race.

Bautista reed zich naar voren en opende de jacht op de voorste twee mannen, Alex Lowes reed zijn fabrieks-Yamaha langs de Yamaha van Loris Baz naar de vijfde plek. Sykes reed ondertussen al op de zevende stek en met één derde van de race te gaan had hij Van der Mark - die Chaz Davies te grazen nam - achter zich aan.

Rea kon Razgatlioglu in de slotfase niet van zich afschudden, maar hij pakte wel de winst, voor de Turk. Bautista completeerde het podium, Lowes passeerde Haslam nog en pakte de vierde plek, met daarachter Baz, Sykes en Van der Mark.