Debutant Madagaskar stunt met plek in kwartfinales Afrika Cup

Madagaskar heeft zondag opnieuw voor een flinke stunt gezorgd op de Afrika Cup. De eilandstaat bereikte de kwartfinales van het Afrikaanse kampioenschappen door na strafschoppen DR Congo te verslaan. Na zowel 90 als 120 minuten stond het 2-2.

Ibrahim Amada opende na negen minuten namens Madagaskar de score in het Egyptische Alexandrië. De middenvelder schoot de bal van net buiten het zestienmetergebied schitterend in de kruising. Tien minuten later kwam Congo op gelijke hoogte via een treffer van Cédric Bakambu. De spits kopte raak uit een afgemeten voorzet van Ngonda Muzinga.

Een klein kwartier voor tijd kwam Madagaskar opnieuw op voorsprong door een treffer van Faneva Andriatsima Madagaskar opnieuw. De Malagassiërs leken op weg naar de winst, maar vlak voor tijd kopte Chancel Mbemba de Congolezen toch nog langszij. In de verlenging werd er niet gescoord, waardoor er strafschoppen aan te pas moesten komen. Daarin was Madagaskar met 4-2 te sterk. 

In de kwartfinales speelt Madagaskar tegen de winnaar het duel tussen Ghana en Tunesië. Die wedstrijd staat maandag op het programma. Madagaskar debuteert op de Afrika Cup. In de groepsfase zorgde de ploeg van de Franse bondscoach Nicolas Dupuis ook al voor een stunt met een zege op Nigeria (2-0). Eerde bereikten Senegal, het verrassende Benin, Nigeria en Zuid-Afrika de kwartfinales. Nigeria schakelde het Kameroen van bondscoach Clarence Seedorf uit en Benin verraste Marokko.