Nederland verliest finale WK voetbal

In het Franse Lyon is de finale van het WK voetbal voor vrouwen begonnen. Het Nederland van bondscoach Sarina Wiegman neemt het op tegen de Amerikaanse meervoudig en regerend wereldkampioenen.

De VS begon goed, maar Nederland kwam ook al vrij snel prima in de wedstrijd en creeërde wat ruimte. Tot echte kansen kwam het in het eerste kwartier niet, tot een Amerikaanse corner gevaar opleverde, maar Sari van Veenendaal bracht overtuigend redding. Een volgende corner werd weer gevaarlijk, maar de pegel van Julie Ertz werd wederom door Van Veenendaal gekeerd, waarna Nederland kon uitverdedigen.

De kansen bleven vooral van Amerikaanse kant komen: Alex Morgan zag haar inzet van een paar meter via Van Veenendaal op de paal stranden, waarna een stevige pegel van de ster van de ploeg door de Nederlandse doelvrouw uit de goal gestompt werd. Nederland werd in de slotfase van de eerste helft steeds gevaarlijker, vooral na een snoeiharde hoofdbotsing tussen Kelley O'Hara en Lieke Martens, die beiden door konden na een korte behandeling. Een Nederlandse corner zorgde nog even voor paniek in de Amerikaanse verdediging, maar het bleef bij een 0-0 ruststand.

1-0 Verenigde Staten
In de tweede helft begonnen de Amerikaanse dames wederom sterker en ook dit keer kwam Nederland na een paar minuten wat beter in het spel, wat bijna in een goede kans resulteerde. Na een uur ging het echter fout: Stefanie van der Gragt verdedigde Alex Morgan op gevaarlijke wijze en na bestudering van de beelden besloot scheidsrechter Stephanie Frappart een penalty te geven. Die werd uiteraard genomen door Megan Rapinoe, die Van Veenendaal kansloos liet.

2-0 Verenigde Staten
Vivianne Miedema werkte zich knap het zestienmetergebied in, maar liep zich vast tussen drie Amerikaanse verdedigers. Niet veel later sloeg de wereldkampioen nog eens toe: een aanval eindigde bij Rose Lavelle, die van een afstandje Van Veenendaal verschalkte.

Crystal Dunn kreeg een dikke vijf minuten later een joekel van een kans, maar dit keer stuitte ze op de vuisten van Van Veenendaal.

VS is wereldkampioen
Het bleef aan beide zijden verder bij relatief kleine kansen, een Nederlands slotoffensief zat er niet meer in: het ene na het andere balletje kwam meters naast een medespeelster terecht of ging veel te langzaam. Dat was het hele WK al het geval, maar de Amerikaanse wereldkampioenen lieten Nederland er niet van herstellen en maakten het met 2-0 af.

Nederland verliest finale WK voetbal (Pro Shots / Remko Kool)