Rolstoelbasketbalsters in historische EK-finale zonder Duitsland

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben zich op het Europees kampioenschap in Rotterdam geplaatst voor de finale. Dat is knap, maar op zich niet heel bijzonder: sinds 1989 haalde de ploeg elke twee jaar de finale, nu al vijftien keer op rij.

In de halve finale moest Spanje eraan geloven. Nederland rolde er zonder problemen overheen, zoals gewoonlijk onder leiding van Mariska Beijer. Met haar negentien punten had ze weer een forse bijdrage in de 57-31 zege op de Spaanse dames, die pas voor de tweede keer ooit de halve eindstrijd haalden.

De andere halve finale leverde een stukje geschiedenis op: de vorige vijftien EK-finales gingen tussen Nederland en Duitsland, dat ook de twee EK-finales daarvoor speelde en won. Groot-Brittannië maakte echter een einde aan die bijzondere reeks: na elf opeenvolgende verloren halve finales, en tien derde plaatsen, wonnen de Britse dames met 49-48 van Duitsland.

Groot-Brittannië en Nederland spelen zondag om 15.00 uur tegen elkaar om de Europese titel, live te zien op Ziggo Sport.