Stieren in Pamplona mogen weer rennen voor hun leven

Klokslag 12:00 uur klonk het 'Chupinazo' vanaf het balkon van het gemeentehuis in de Spaanse stad Pamplona. De vuurpijl, die het begin van de feestweek in de Noord-Spaanse stad inluidt, werd toegezongen door duizenden feestvierders op het plein voor het gemeentehuis. Allen gekleed in het rood en wit, de kleuren van beschermheilige San Fermín.

Na het Chupinazo mochten dan eindelijk de pañuelos rojos, de rode zakdoeken, om de nek gebonden worden en gooiden honderden feestvierders rode wijn de lucht in, de witte shirts veranderend in roze. De feestweek wordt gevierd met eetfestijnen, Baskische volksdansen, openluchtconcerten, straattheater, vuurwerk en de reuzenparade ‘Gigantes y cabezudos’.


Feestweek traditioneel begonnen (Foto: Gettyimages)

De feestweek rond San Fermín duurt tot 14 juli en wordt vooral gekenmerkt door het beroemde stierenrennen, de encierro, waarbij elke ochtend om precies 8:00 uur zes enorme vechtstieren een route door de stad lopen. Elke encierro worden de stieren geleverd door een andere fokker, hierdoor verschillen de stieren elke ochtend in gewicht en agressie.

Het parcour door de Calle Estafeta is 850 meter lang en honderden waaghalzen rennen voor de stieren uit. De sport is om zo dicht mogelijk bij de stieren te komen, al is snel wegrennen vaak verstandiger. Sinds 1922 zijn er al vijftien doden te betreuren en elk jaar vallen er weer tientallen gewonden, vooral onervaren toeristen. De in rood en wit gekleede renners mogen zich slechts met een opgerolde krant verdedigen tegen de scherpe hoorns van de stieren.


San Fermín 2019 (Bron: Youtube)

Elke middag tijdens sanfermines mogen de vechtstieren hun kunsten laten zien in de Plaza del Toros, de arena van Pamplona waarin ze het opnemen tegen een matador. De stier trekt uiteraard altijd aan het kortste eind, maar het hoofd van een zeer moedig strijdende stier krijgt een ereplaats in het museum van de arena. De stier gaat uiteindelijk niet in de vuilverwerker. Het vlees van de gedode stieren wordt verwerkt in een stoofpot (estofado) of wordt als kotelet (chuleta) aangeboden.

De stierengevechten en de hartstochtelijke feesten van San Fermín zijn beschreven door Ernest Hemingway in zijn beroemde roman 'The Sun Also Rises'. De Amerikaanse schrijver die enorm veel passie had voor het stierenvechten en -lopen heeft daarmee het fenomeen van Pamplona eigenhandig op de kaart gezet.

Op 14 juli worden de feesten, weer op het plein voor het gemeentehuis, afgesloten met een gezamelijk lied. Op het Plaza de Ayuntamiento klinkt dan het emotionele lied El Pobre de Mï, 'arme ik' uit duizenden kelen.


Plaza de Ayuntamiento (Foto: Gettyimages)