Lyles sprint naar wereldtijd op 200m, drie man ooit sneller

Atleet Noah Lyles heeft weer eens enorme indruk gemaakt. Tijdens de Diamond League-wedstrijden in het Zwitserse Lausanne won de nog altijd maar 21-jarige Amerikaan de 200m in een sensationele tijd van 19,50 seconden, vooral dankzij een - van hem inmiddels bekend - fenomenaal sterk slotstuk.

Met zijn geweldige tijd is Lyles nu de op drie na snelste man ooit op de 200 meter. Alleen de Jamaicanen Usain Bolt (vier keer) en Yohan Blake (twee keer) en de Amerikaanse oud-wereldrecordhouder Michael Johnson (één keer) waren ooit sneller. De tweede plek mocht er overigens ook zijn: Alex Quiñonez liep met 19,87 een nieuw Ecuadoriaans record, terwijl ook de Canadezen Andre de Grasse (19,92) en Aaron Brown (19,95) onder de twintig seconden doken.

Verspringen mannen
Echt fantastisch was het ook nu weer niet, maar het Cubaanse supertalent Juan Miguel Echevarria sloeg wel weer toe. Met 8,32 meter in zijn tweede poging pakte hij de winst, voor de 8,19m van de Griek Miltiadis Tentoglou en de 8,13m van de Zuid-Afrikaan Luvo Manyonga.

Polsstokhoogspringen mannen
Piotr Lisek en Sam Kendricks kwamen allebei volstrekt foutloos tot en met 5,95 meter. Armand Duplantis haalde 5,81m en ging vervolgens de fout in op 5,88m (één keer) en 6,01m (twee keer), waardoor hij samen met Renaud Lavillenie derde werd. Lisek en Kendricks faalden drie keer op 6,01m en kregen nog een extra kans om de winnaar te bepalen. Lisek greep die met beide gespierde armen aan en sprong naar een nieuw nationaal record en beste wereldjaarprestatie, waarna Kendricks hem feliciteerde en het voor gezien hield.

Hoogspringen vrouwen
Het werd een hoogstaande wedstrijd, waarin de winst niet geheel verrassend naar Mariya Lasitskene ging. De Russische haalde 2,02 meter in haar derde poging en zat de Wit-Russische Karyna Taranda en de Bulgaarse Mirela Demireva daar stranden. Lasitskene viel 2,07m nog aan en haalde het zelfs bijna, maar nét niet. De pas 20-jarige Taranda werd met een nieuw PR van 2,00 meter tweede, voor de 1,97m van Demireva.

100m mannen
Het was geen Diamond League-onderdeel, maar wel een prima race. Justin Gatlin snelde overtuigend naar de winst in 9,92 seconden, voor de 10,01 van zijn landgenoot Michael Rodgers en de 10,07 van Aaron Brown.

400m horden vrouwen
De Amerikaanse Shamier Little bleek in de slotfase de sterkste in een mooie driestrijd en pakte de winst in een alleraardigste tijd van 53,73 seconden. Zuzana Hejnova uit Tsjechië werd tweede in 54,11 seconden, dezelfde tijd als de Amerikaanse Ashley Spencer.

1500m mannen
Hier was het Timothy Cheruiyot die vroeg ten strijde trok en de Keniaan wist zijn indrukwekkende race door te trekken. Hij won in 3:28,77 minuten, slechts acht man - inclusief hijzelf - waren ooit sneller en dan is Monaco, hét 1500m-mekka, volgende week pas aan de beurt. De nog altijd maar 18-jarige Noor Jakob Ingebrigtsen slechtte de magische 3:30-grens net niet en werd tweede in 3:30,16 minuten, voor Ayanleh Souleiman uit Djibouti (3:30,79).

4x100m vrouwen
Zoals gebruikelijk werd de avond in Lausanne afgesloten met de 4x100m bij de vrouwen. Dat ging lekker voor Nederland: Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney snelden in 42,33 seconden naar de winst, voor de Chinese en Zwitserse teams.