Karateka's sluiten Europese Spelen af, grootheid verslagen

De Europese Spelen in Minsk zijn afgelopen en op de slotdag stonden de resterende zes karatefinales op het programma. Dat leverde dit keer goud op voor vijf landen.

De Oostenrijkse Bettina Plank bezorgde haar land het goud bij de vrouwen tot 50kg, waar ze de Turkse Serap Ozcelik Arapoglu in de finale klop gaf. Brons was er voor de Française Sophia Bouderbane en de Wit-Russische thuisfavoriete Mariya Koulinkovitch.

Ivet Goranova leverde Bulgarije het goud op bij de vrouwen tot 55kg. In de finale moest Anzhelika Terliuga uit Oekraïne zich gewonnen geven, terwijl Jennifer Warling Luxemburg een prima bronzen medaille bezorgde. Ook de Duitse vicewereldkampioene Jana Bitsch mocht met brons naar huis.

Anita Serogina uit Oekraïne was de beste bij de vrouwen tot 61kg, waar ze Tjasa Ristic uit Slovenië in de finale het nakijken gaf. Gwendoline Philippe leverde Frankrijk het volgende brons op, Merve Coban deed hetzelfde voor Turkije.

Bij de mannen tot 60kg was de Let Kalvis Kalnins verrassend te sterk voor de Italiaanse wereldkampioen Angelo Crescenzo, die net als de Rus Evgeny Plakhutin genoegen moest nemen met brons. Kalnins pakte vervolgens zelfs het goud, want in de eindstrijd was hij ook de Azeri Firdovsi Farzaliyev de baas.

Italië pakte wel alsnog goud: bij de mannen tot 67kg was Luca Maresca de beste, nadat hij Mario Hodzic uit Montenegro klopte in de finale. Het thuispubliek kon juichen voor Artsiom Krautsou's brons, de kleur die ook weg was gelegd voor Yves Tadissi uit Hongarije.

Tot slot ging het goud bij de mannen tot 75kg naar de Oekraïner Stanislav Horuna, wiens kapsel we u niet aanraden. In de finale was hij knap te sterk voor de Azerbeidzjaanse grootheid Rafael Aghayev, vijfvoudig wereld- en elfvoudig Europees kampioen. Gabor Harspataki uit Hongarije en de Est Pavel Artamonov pakten brons.