Viñales wint Dutch TT in MotoGP

Maverick Viñales heeft de Dutch TT gewonnen, de Grand Prix van Nederland in de MotoGP. De Spaanse Yamaha-coureur moest er aanvankelijk flink voor knokken, waarna hij in de slotfase simpelweg de beste was.

De Suzuki's schoten uit de startblokken: Alex Rins nam de leiding, Joan Mir kwam er achteraan. Polesitter Fabio Quartararo sloot achter het duo aan, Viñales en Marc Marquez duelleerden om de vierde plek en de Ducati's van Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci voegden zich ook bij de voorste groep. Al na drie ronden werd de boel opgeschud: Rins ging volledig in zijn eentje vanaf de leiding onderuit, Mir ging de fout in en zag Quartararo de leiding overnemen, terwijl ook Marquez, Viñales en Dovizioso langs Mir kwamen.

Nog een paar ronden later lag de grotendeels voor spek en bonen rijdende Valentino Rossi in het grind, waarna hij zich gelijk even kwam bekommeren om Takaaki Nakagami: de Japanner denderde nog een stuk harder het grind in. Halverwege de race was inmiddels een trio weggereden: Quartararo op kop, Marquez en Viñales er achteraan en het was laatstgenoemde die zijn Yamaha naar de eerste plek schoof en gelijk een klein gaatje probeerde te slaan. Ook Marquez ging voorbij Quartararo, want de wereldkampioen moest voorkomen dat Viñales weg zou rijden.

Dat werkte, want de Spanjaard ging niet veel later al voorbij Viñales, die zijn positie snel terugpakte, terwijl Quartararo af leek te haken. De strijd om plek vier werd flink spannend: Ducati-rijders Dovizioso en Petrucci gingen voorop, Mir en Franco Morbidelli volgden. Van spanning was wat de podiumplekken betreft geen sprake meer: Viñales reed overtuigend naar de eerste zege van zijn tot nu zo moeizame seizoen, voor Marquez en Quartararo. Dovizioso won het duel om de vierde plek, voor Morbidelli en Petrucci.

Viñales wint Dutch TT in MotoGP (Pro Shots / Action Images)
Viñales wint Dutch TT in MotoGP (Pro Shots / Action Images)