Chaotische F3-race Red Bull Ring, Hughes wint na botsing teamgenoten

Jake Hughes heeft op de Red Bull Ring de sprintrace van de Formule 3 gewonnen. De Brit was onder het Oostenrijkse zonnetje niet zozeer de beste, maar wel de verstandigste: hij profiteerde optimaal van het falen van twee teamgenoten.

Hughes verschalkte polesitter Lirim Zendeli bij de start, maar de Duitser sloeg snel terug. Pedro Piquet spinde bij het uitkomen van bocht één vanaf de derde plek, terwijl Marcus Armstrong - de winnaar van zaterdag - achterop het circuit vol de aanval op de leiders opende. Zijn teamgenoot Robert Shwartzman kwam zich ook melden en het kwartet vocht een flink robbertje uit om de leiding.

Na tien ronden werd het íets rustiger, met Shwartzman inmiddels op kop, voor teamgenoot Armstrong. Hughes volgde ook nog, daarna werd het gat naar Max Fewtrell, Zendeli en Jehan Daruvala wat groter. Prema-teamgenoten Shwartzman en Armstrong maakten elkaar het leven flink zuur en vier ronden voor het einde werd nog eens tot twee keer toe van leiding gewisseld. "Laat ze vechten, er gebeurt nog wel iets", kreeg nummer drie Hughes ondertussen op de boordradio te horen.

Kort voor het einde verremde Alex Peroni zich in het achterveld, waardoor hij Campos-teamgenoot Sebastian Fernandez ook van de baan ramde. Dat zorgde voor een virtual safety car en gelijk daarna kreeg de engineer van Hughes gelijk: Shwartzman en Armstrong raakten elkaar, de Nieuw-Zeelander schoot rechtdoor en viel met een lekke band ver terug.

Hughes lag zo ineens op plek twee, achter Shwartzman en diens kapotte voorvleugel, maar de Rus hield nog wel stand en pakte de overwinning. De derde Prema-coureur, Daruvala, kreeg zo ineens het podium in de schoot geworpen en eindigde als derde. Dat werd echter P2, want Shwartzman kreeg nog voor het einde van de uitloopronde vijf seconden straf - wat hem plek drie opleverde - en dus bleek de engineer van Hughes de slimste man op de Red Bull Ring.

Richard Verschoor kende een ijzersterke openingsfase, maar viel terug en eindigde na een tijdstraf van vijf seconden op de twaalfde plek. Bent Viscaal haalde na een aanvaring met Ye Yifei de finish niet.