Nederland in halve finales WK voetbal

De Nederlandse voetbalsters hebben zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de halve finales van het WK. In een uitverkocht Stade du Hainaut in Valenciennes werd Italië met 2-0 verslagen in een duel waarin vooral de tweede helft de moeite waard was.

Beide ploegen begonnen niet echt lekker aan het duel en maakten flink wat fouten, maar het was Italië dat de eerste grote kans kreeg. Barbara Bonansea kreeg de bal precies niet goed op haar voet en Sari van Veenendaal had er zo weinig moeite mee. Na een half uur volgde de volgende kans, dit keer voor Nederland, maar het schot van Vivianne Miedema was ook niet echt problematisch voor keepster Laura Giuliani.

Miedema veroverde aan het einde van de eerste helft een vrije trap tegen het zestienmetergebied, maar de poging van Sherida Spitse rolde over de grond recht in de handen van Giuliani. Zowel Miedema als Martens kregen in blessuretijd een paar kansjes, maar zonder goal ging men de rust in nadat ook een klein Italiaans kansje niks spectaculairs opleverde.

Nederland kwam uitstekend de rust uit: al vroeg schoot Jackie Groenen naast, terwijl een voorzet van Desiree van Lunteren nét werd gemist door de voor het doel wachtende Miedema, gevolgd door een poging van Martens, die in de handen van Giuliani eindigde. Nog geen vijf minuten later kwam de volgende kans, maar Daniëlle van de Donk's inzet spatte op de lat uiteen, waarna de rebound van Dominique Bloodworth niks opleverde.

Ook Spitse kreeg al snel weer een kans, maar haar vrije trap schampte de paal. Na zeventig minuten was het dan eindelijk raak: Spitse werkte een vrije trap voor het doel, de bal viel precies op het hoofd van Miedema en stuiterde zo fraai achter Giuliani, 1-0 Nederland. Het recept werd tien minuten later herhaald, maar dan vanaf de andere kant: Spitse zette voor en dit keer was het Stefanie van der Gragt die de 2-0 in het doel knikte.

Van een serieus Italiaans slotoffensief was geen sprake meer en de handvol kleine kansjes leverden niks op. Het bleef bij 2-0 en dus staat Nederland in de halve finales, terwijl daarmee ook gelijk plaatsing binnen is voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo, wat alleen op dit WK behaald kon worden.

Op woensdag 3 juli speelt Nederland om 21.00 uur in Lyon tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland en Zweden, dat zaterdag om 18.30 uur op het programma staat.

Van der Gragt kopte de 0-2 binnen bij de historische overwinning (Foto: Pro Shots/Remko Kool)