Met drank op botsen tegen politieauto; één jaar cel geëist

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft vrijdag 28 juni voor de rechtbank in Arnhem twintig maanden gevangenisstraf geëist waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en ontzegging van de rijbevoegdheid voor vier jaar tegen een 54-jarige vrouw uit het Gelderse Hurwenen.

De vrouw wordt ervan verdacht op 31 december 2018 rond 22:00 uur een verkeersongeval te hebben veroorzaakt op de A2 in Zaltbommel. Daarbij raakten twee agenten ernstig gewond. Volgens de officier reed de vrouw met een veel te hoge snelheid - honderd kilometer per uur waar zeventig kilometer was toegestaan - op een afgesloten rijstrook, terwijl ze onder invloed was van alcohol.

De vrouw heeft het rode kruis genegeerd op het matrixbord boven het wegdek van de rechterrijstrook en is vervolgens zonder te remmen ingereden op een stilstaande politieauto, aldus de officier. De politieauto stond daar met zwaailichten aan schuin op de weg, zodat de reflecterende strepen op de zijkant duidelijk zichtbaar waren. De agenten waren net ingestapt nadat ze hulp hadden verleend bij een pechgeval.

De officier van justitie vindt dat de vrouw in hoge mate onvoorzichtig en onverantwoord is geweest door zo te rijden. “Dit ongeval onderstreept wat mij betreft nog maar eens hoe gevaarlijk het is om met alcohol op achter het stuur te gaan zitten. Alcohol beïnvloedt het waarnemingsvermogen en reactievermogen zeer sterk.” De officier vroeg ook aandacht voor de slachtoffers; twee agenten die gewoon hun werk deden. “Zo zie je maar hoe gevaarlijk het werk van een agent kan zijn.”

De vrouw bleek een uur eerder ook al een aanrijding (met alleen materiële schade) te hebben veroorzaakt in het Gelderse Hellouw. De eigenaar van de aangereden auto zou hebben geprobeerd haar te stoppen. De vrouw zou zijn doorgereden terwijl de man in het geopende portierraampje van haar auto hing. Toen de vrouw steeds harder ging rijden, liet hij zich vallen.