D66 en GroenLinks willen nu ook al invloed op inhoud festivals

Als het aan D66 en GroenLinks ligt, komt er in Amsterdam een nieuw beleid voor de organisatie van festivals. Alleen als je aan voorwaarden voldoet krijg je een vergunning, een soort keurmerk dus. Festival-organisatoren vrezen dat de gemeente zich inhoudelijk gaat bemoeien met de festivals en dat zien ze niet zitten.

Begin deze maand stelden de coalitiepartijen al dat kwaliteit een grotere rol moet gaan spelen in de keuze voor welke festivals er plek is in de hoofdstad. "We moeten inhoudelijk gaan kiezen, we worden daartoe gedwongen omdat de ruimte schaars wordt", aldus GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting. Festivals zoals DGTL (duurzaamheid), Milkshake (lhbti-emancipatie) en Vunzige Deuntjes (culturele verrijking) werden door D66-raadslid Marijn Bosman genoemd als goede voorbeelden.


'Bemoei je niet met de inhoud' (Bron: Youtube/AT5)

'Alsjeblieft, bemoei je niet met de inhoud'
"Duurzaamheid, veiligheid, inclusiviteit. Dat zijn allemaal voorwaarden waarvan ik vind dat evenementen die moeten meenemen in hun voorbereiding. Maar ik zie ook iets wat mij zorgen baart en dat is het feit dat de gemeente nu een poging doet om grip te krijgen op iets wat ons juist eigen maakt", aldus Daniel van Drunen, oprichter van Chasing the Hihat (organiseert o.a. Oranjebloesem en Buiten Westen). Wel geeft hij aan dat hij ziet dat de focus op duurzaamheid voor positieve veranderingen heeft gezorgd.

Lees ook: Amsterdam sluit aanpassing geluidsnormen festivals niet uit

Evaluatie huidige beleid
Ook de organisator van o.a. Appelsap, Wiecher Troost, baart dit zorgen. "Ik zou me niet teveel gaan bemoeien met dingen als de inhoud van een festival, hoe de programmering eruit ziet. Dan wordt het wel heel ingewikkeld." Daarnaast ziet hij het nut niet in van een nieuwe beleidsverandering, terwijl het huidige beleid nog geen jaar oud is.

Eind dit jaar komt burgemeester Halsema met een evaluatie van het festivalbeleid; dan moet duidelijk worden of het 'keurmerk' voor festivals nog steeds gewenst is.