Nederlandse teamsprinters met overmacht naar goud op Europese Spelen, brons voor vrouwen

Op de Europese Spelen in Minsk is donderdag het toernooi voor de baanwielrenners begonnen. Zoals gebruikelijk stonden de teamsprints op dag één al op het programma en dat betekent dat Nederland dikke medaillekansen had.

Al enige tijd domineren de Nederlandse mannen de teamsprint en in de kwalificatie lieten Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zien dat dat nu niet anders zou zijn. Met Roy van den Berg in de plaats van Van 't Hoenderdaal werd Spanje doodsimpel geklopt in de knockoutronde, waarna dat duo in de finale véél te sterk was voor de door veteraan Gregory Baugé aangevoerde Fransen: 42,835 om 43,787 seconden. De Britten klopten Tsjechië in de strijd om het brons.

Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw zetten bij de dames de vierde tijd neer, waarna ze de Françaises Sandie Clair en Mathilde Gros knap klopten. De tijd was niet goed genoeg voor de finale, maar wel voor de strijd om brons en daarin waren Lamberink en Shanne Braspennincx met 0,076 seconden te sterk voor Marlena Karwacka en Urszula Los uit Polen. Het Russische superduo Daria Shmeleva/Anastasia Voynova pakte het goud door de Litouwse veterane Simona Krupeckaite en landgenote Migle Marozaite ruim te kloppen.

In de puntenkoers was Kirsten Wild lekker bezig: in acht van de tien sprints pakten ze punten, meestal meerderen. Het was echter niet genoeg, want Hanna Solovey uit Oekraïne, de Oostenrijkse Verena Eberhardt en de Tsjechische Jarmila Machacova pakten een rondje en eindigde dankzij de bonuspunten daarvoor op de genoemde volgorde op het podium. Wild eindigde uiteindelijk op de vijfde stek.

Roy Eefting eindigde op de scratch bij de mannen op een aardige zesde plek. Het goud ging naar Christos Volikakis, nadat de Griek de eindsprint won van de Pool Filip Prokopyszyn en de Wit-Rus Yauheni Karaliok.