Tafeltennissters sneuvelen in halve finales, 55-jarige pakt medaille

De Nederlandse tafeltennissters zijn op de Europese Spelen gesneuveld in de halve finales van het landentoernooi. Duitsland bleek met 3-1 te sterk voor de Nederlandse damesploeg.

Kim Vermaas en Britt Eerland begonnen met een 1-3 nederlaag tegen Nina Mittelham en Petrissa Solja, waarna kopvrouw Li Jie sneuvelde tegen Han Ying (0-3). Eerland boekte vervolgens een knappe 3-1 zege op Solja, maar Vermaas verloor daarna dan weer met 0-3 van Han en daarmee was het klaar. De dames wonnen de kwartfinale eerder nog simpel van Wit-Rusland.

In het vrouwenenkelspel was er zowaar weer eens een internationale medaille voor Ni Xialian uit Luxemburg. De 55-jarige geboren Chienese werd in 1998 en 2002 Europees kampioene en pakte in 1983 al dubbel WK-goud voor China, dit keer sneuvelde ze in een spannende halve finale tegen de Portugese Fu Yu: 4-2.

De Duitse Han had bijzonder veel moeite met Yang Xiaoxin, uitkomend voor Monaco, maar won de ware thriller met 4-3. De finale ging flink heen en weer en leverde uiteindelijk goud op voor Fu, die met 4-2 won. Ni pakte een fraaie bronzen medaille door Yang met 4-2 te verslaan.

Bij de mannen ging de titel wellicht niet heel verrassend naar de zevenvoudig en regerend Europees kampioen Timo Boll. De Duitser dompelde het thuispubliek in de kwartfinales in rouw door de legendarische Vladimir Samsonov met zijn 43 jaar te verslaan, waarna hij de halve eindstrijd met 4- won van Tomislav Pucar uit Kroatië.

Jonathan Groth uit Denemarken klopte de Oekraïner Kou Lei in de halve finales met 4-0, maar in de finale sneuvelde hij tegen Boll: 4-2. Pucar won de strijd om het brons met 4-1 van Lei.