Hockey Pro League: Australië in finale na winst via shoot-outs op Argentijnse vrouwen

Australië heeft de finale bereikt van de Grand Final van de Hockey Pro League. De Hockeyroos versloegen donderdag in de halve finales de vrouwen van Argentinië na het nemen van shoot-outs. Het duel was na de reguliere speeltijd in 1-1 geëindigd.

De twee duels in de poulefase van de FIH Pro League waren ook gewonnen door Argentinië. Thuis won de ploeg na shoot-outs, nadat de wedstrijd in 1-1 was geëindigd. En in Australië werd het 0-1. Op papier leek de eerste halve finale van de Grand Final daarom ook een spannende strijd te worden, maar zo zag het er niet naar uit in de eerste twee kwarten. De Argentijnse dames waren heer en meester. Echter, bij rust prijkte op het bord een tussenstand van 1-1.

Vlak voor rust kwamen de Hockeyroos op gelijke hoogte. Een push van Jodie Kenny uit een strafcorner belandde via een Argentijnse stick in het doel. Het was een van de weinige kansen die Australië kreeg in de eerste dertig minuten.

Argentinië was veel gevaarlijker. Carla Rebecchi en Eugenia Trinchinetti schoten beiden vanaf links voorlangs. De ploeg mocht daarnaast voor rust liefst zes keer aanleggen voor een corner. De ene keer lag keepster Rachael Lynch in de weg of Las Leonas gingen zelf slordig om met de verkregen kansen. Florencia Habif pikte een rebound op, maar schoot in kansrijke positie naast. Ook het vizier van aangeefster Agustina Albertarrio stond niet scherp. Zij schoof een variant naast.

Op dat moment leidde Argentinië al met 1-0. De treffer kwam na vier minuten op het scorebord. Een goede interceptie op de helft van Argentinië stuurde Carla Rebecchi weg. Zij vond aan de linkerkant Victoria Granatto die met een breedtepass de vrijstaande Julieta Jankunas vond. Jankunas leek even te schrikken van de vrijheid. Ze draaide vervolgens naar haar backhand en liet de uitkomende keepster Rachael Lynch kansloos.

Na rust was de wedstrijd meer in evenwicht. Australië drong in het derde kwart meer aan zonder gevaarlijk te worden. In de zeldzame tegenaanvallen forceerde de Argentijnse ploeg nog twee strafcorners, maar de stand bleef ongewijzigd: 1-1.

In het vierde kwart werd het spel er niet beter op. Australië creëerde geen enkele kans en Argentinië wist ook niet de negende en tiende strafcorner om te zetten in een doelpunt. Hierdoor moesten shoot-outs de beslissing brengen.

Argentinië begon slecht aan de shoot-outs. Carla Rebecchi miste haar poging. Bij de stand 2-2 zag Jodie Kenny haar flats gestopt door Belen Succi. Nadat Silvina d’Elia een strafbal benutte na een overtreding van Lynch op Jankunas belandde de inzet van Brooke Peris op de paal. Maar omdat de Argentijnse Celina di Santo de tijd overschreed en Mariah Williams scoorde ging de serie de sudden death in. Daarin schoot Ambrosia Malone raak en overschreed D’Elia de tijd waardoor Australië de finale bereikte.

Om 20.10 uur wordt de andere halve finale tussen Nederland en Duitsland gespeeld. Deze wedstrijd is live te zien op Ziggo Sport.