Kerkhove debuteert op Wimbledon na knappe zege op Lisicki; Rus faalt

Lesley Kerkhove heeft zich donderdag voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. De 27-jarige tennisster rekende in de derde en laatste kwalificatieronde af met oud-finaliste Sabine Lisicki. Voor Arantxa Rus viel het doek.

Kerkhove begon dramatisch tegen Lisicki, want na 22 minuten was de eerste set met 6-0 verloren. De Zeeuwse herstelde zich vervolgens knap en won de tweede en derde set met 6-4. "Ik sta nog steeds een beetje te shaken", zei een dolblije Kerkhove vlak in een interview na de wedstrijd. "Zij speelde heel goed in de eerste set, maar ik ging gewoon door en begon zelf steeds beter te tennissen. Ik ben ontzettend blij dat ik het gered heb."

De 29-jarige Lisicki stond in 2013 nog in de finale van Wimbledon, waarin ze verloor van Marion Bartoli. De Duitse is mede door blessureleed afgezakt naar de 283e plek op de wereldranglijst. Kerkhove, de nummer 203 van de wereld, wist zich pas één keer te kwalificeren voor een hooftoernooi van een Grand Slam. In 2017 kwalificeerde ze zich voor de US Open, waar ze in de eerste ronde strandde.

Rus moest na bijna twee uur spelen zien dat de Belgische Ysaline Bonaventure er met de winst van door ging. De setstanden waren 6-3, 1-6 en 4-6. De Delftse deed in het verleden vier keer mee aan Wimbledon. In 2012 haalde ze de derde ronde, haar beste resultaat ooit. Vorig jaar verloor in ze in de eerste ronde van Serena Williams.

Tallon Griekspoor, Thiemo de Bakker, Richel Hogenkamp en Bibiane Schoofs waren al eerder uitgeschakeld in het kwalificatietoernooi. Kiki Bertens en Robin Haase hebben rechtstreeks toegang tot het hoofdtoernooi van Wimbledon, dat maandag van start gaat. De loting is vrijdag.