Kwalificatie judo Olympische Spelen Tokio; garantie voor veel gedoe

Het Europees kampioenschap judo zit erop. Daarmee is het eerste jaar van de olympische kwalificatiecyclus afgesloten. Tijd om de balans op te maken. De kwalificatie voor het olympisch judotoernooi is garantie voor een hoop potentieel gedoe.

Hoe werkt het systeem? Alle toernooien op de World Tour, continentale kampioenschappen en de wereldkampioenschappen tussen 25 mei 2018 en 25 mei 2020 leveren punten op. Waarbij de punten vanaf nu twee keer mee zullen tellen. Het kan dus nog alle kanten op. De huidige ranking geeft wel al een indicatie wie zijn koffers mag gaan pakken. De top achttien judoka's per gewichtsklasse, geschoond voor één judoka per land, plaatst zich voor Tokio. Daarnaast zijn er nog continentale plaatsen, waarover later meer. In totaal doen er 396 judoka's mee verdeeld over de veertien gewichtsklassen. 

Mochten er meerdere judoka's van een land zich plaatsen via de ranking, dan is het uiteindelijk aan de judobond van dat land om iemand aan te wijzen. Het hoeft niet noodzakelijk de nummer één van het land te zijn. In Nederland zijn er op dit moment vier gewichtsklassen waar een keuze gemaakt moet gaan worden. 

Ranking heren

Ranking heren. (Bron: IJF)
Ranking heren. (Bron: IJF)

Op dit moment hebben vijf heren zich rechtsteeks geplaatst. En zijn er twee klassen waar een potentiële rel kan uitbreken. Hoewel alleen Henk Grol vs Roy Meyer in de klasse boven de honderd kilogram een flinke discussie zal opleveren.

Dames

Ranking dames. (Bron: IJF)
Ranking dames. (Bron: IJF)

Momenteel zijn er maar drie vrouwen rechtstreeks geplaatst. Guusje Steenhuis, Juul Franssen en Sanne van Dijke. Bij de dames zijn er twee en wellicht drie stevige discussies op komst. Steenhuis heeft met Marhinde Verkerk in haar gewichtsklasse een belangrijke concurrente om rekening mee te houden. Vier jaar geleden, voor de plaatsing van de Spelen in Rio de Janeiro, koos de judobond plotseling voor Verkerk, terwijl Steenhuis toen hoger op de ranking stond. De kans dat dit nu weer zal gebeuren is kleiner geworden. Steenhuis kan nu wel internationaal resultaat overbrengen. 

De klasse tot zeventig kilogram zal wellicht nog de meeste hoofdpijn gaan geven, ook al lijkt het nu van niet. Van Dijke veroverde vorige week weleenswaar zilver op het EK, maar lijkt ondanks de voorsprong niet zeker van plaatsing. Haar grootste concurrente is namelijk Kim Polling, die momenteel de 63e plaats bezet. Polling lag er lang uit vanwege een rugblessure en heeft dit jaar nog geen goed toernooi gedraaid. Mocht de vorm toch terug komen, dan zouden ze bij de JBN wel eens Polling aan kunnen wijzen in plaats Van Dijke. De beslissing zal worden genomen door een commissie met technisch directeur Tjaart Kloosterboer en extern deskundige Charles van Commenée. Het mag geen kwestie van smaak of voorkeur worden. Daarom wordt bondscoach Maarten Arens, de persoonlijke trainer van Polling, buiten de commissie gelaten.

In de klasse tot 63 kilogram is het Juul Franssen vs Sanne Vermeer. Laatgenoemde pakte op het EK brons, waar Franssen voortijdig werd uitgeschakeld. In de ranking is het voordeel nog wel voor Franssen, die vier jaar geleden nog Anicka van Emden voor zich moest dulden. 

Sanne Verhagen bezet momenteel een continentale plek. Mocht ze zich via deze route plaatsen, dan moet ze wel voldoen aan de aanvullende eis van NOC*NSF. Dat wil zeggen of top acht op het WK of top acht op één van de Grand Slams of top vijf op het EK in april 2020. Aan deze eis heeft ze momenteel niet voldaan.

Het eerstvolgende grote toernooi is het wereldkampioenschap over twee maanden in Tokio. Het is het toernooi dat het zwaarst mee zal tellen voor de ranking. Een wereldtitel is goed voor 2000 punten. JBN zal, indien ze de procedures volgen zoals die zijn afgesproken, na de Grand Slam in Parijs (feb 2020) de eerste judoka's voor Tokio aanwijzen. 25 mei 2020 is dan de definitieve selectie bekend.