Drie politiemedewerkers buiten functie gesteld

De politiechef van de eenheid Limburg heeft dinsdag drie politiemedewerkers buiten functie gesteld vanwege een vermoeden van plichtsverzuim. De betreffende medewerkers zijn werkzaam in het basisteam Horst / Peel en Maas. De drie medewerkers zouden zich hebben beziggehouden met mogelijk onprofessioneel gedrag (uitingen en handelingen) ten opzichte van leiding, medewerkers en organisatie. Deze maatregelen zijn genomen na verkregen informatie uit enkele disciplinaire onderzoeken waarbij in april dit jaar vier medewerkers buiten functie zijn gesteld en dat zijn ze momenteel nog steeds.

Tijdens dat onderzoek kwamen er nieuwe feiten aan het daglicht waarbij andere medewerkers betrokken zijn geweest. Dat heeft geresulteerd in de maatregelen die vandaag zijn genomen. Nagenoeg alle betrokken medewerkers werken in hetzelfde basisteam van de politie Limburg. Eén medewerker werkt bij een regionaal ondersteunende afdeling.

Onderzoek
Alle betrokken medewerkers hebben hun geweldsmiddelen ingeleverd en hen is de toegang tot de politiegebouwen en –systemen ontzegd gedurende de duur van het onderzoek. Er is momenteel geen strafrechtelijk onderzoek gaande. Er vindt wel naast het interne disciplinaire onderzoek een oriënterend onderzoek plaats door medewerkers van de Rijksrecherche. Dit onder leiding van het Openbaar Ministerie. De uitkomsten daarvan moeten worden afgewacht. De medewerkers van het basisteam zijn door de leiding geïnformeerd. Tevens zijn er maatregelen getroffen in de bedrijfsvoering om de hierdoor ontstane situatie in de personele planning het hoofd te kunnen bieden.

Integriteit
Integriteit is de basis van goed politiewerk. De politie staat voor betrouwbaarheid. De samenleving mag verwachten dat de politie zorgvuldig en adequaat handelt en daar verantwoordelijkheid voor neemt en transparant over is. Als je bij de politie werkt, heb je een voorbeeldfunctie. Dat geldt voor iedereen.

Politiewerk is mensenwerk en mensen kunnen fouten maken, die zijn daarom niet voor 100% te voorkomen. De politie wil er alert op zijn. Van fouten moet men leren en plichtsverzuim moet consequenties hebben. De politie zegt meldingen over mogelijk plichtsverzuim zorgvuldig te onderzoeken en te straffen waar het moet.

De politie wil zo transparant mogelijk communiceren over integriteit. Daarbij wordt altijd een afweging gemaakt tussen de privacy van haar medewerkers en het organisatiebelang. De politie wil open zijn over fouten, leerpunten en maatregelen van de organisatie.