18 jaar en tbs geist voor doodslag op 21-jarige Nathalie

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 18 jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 47-jarige Gerard van D. uit Tiel. Hij wordt verdacht van het doden en verkrachten van de 21-jarige Nathalie in Buren. Ook wordt hij ervan verdacht aansluitend brand gesticht te hebben in haar appartement. Dit alles gebeurde in de nieuwjaarsnacht van 2018. “Met zijn handelen heeft verdachte onbeschrijfelijk veel leed en verdriet toegebracht”, aldus de officier van justitie.

Volgens de officier bracht hij in de nacht van 31 december 2017 op 1 januari 2018 een bezoek aan het slachtoffer in het appartementencomplex waar ze woonde, omdat hij graag seks met haar wilde. Nathalie weigerde dat, waarop Van D. haar op haar hoofd sloeg, vermoedelijk uit boosheid en frustratie. Hij bond haar vervolgens vast aan een bed, waarna hij haar verkrachtte. Volgens een deskundige overleed ze kort daarop aan het letsel dat ze door het slaan heeft opgelopen.

Hij stichtte vervolgens brand in haar appartement om zijn sporen te wissen. “Bij het stichten van de brand heeft verdachte andere slachtoffers op de koop toe genomen; de brand had kunnen leiden tot de dood van meerdere bewoners in het appartementencomplex”, zegt de officier daarover.

Het OM acht doodslag wettig en overtuigend bewezen. Volgens de officier van justitie is er geen bewijs dat dat is gebeurd anders dan in een opwelling: voor voorbedachte rade, en dus moord, is geen bewijs. Verkrachting en brandstichting kan ook wettig en overtuigend bewezen worden, aldus de officier.

Bij deze ernstige en gewelddadige feiten past volgens het OM in elk geval een langdurige gevangenisstraf van 18 jaar. Daarnaast is het OM van mening dat er tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd om de maatschappij tegen verdachte te beschermen. De officier: “Er is sprake van een verhoogd risico op gewelddadig gedrag als verdachte onbehandeld in de maatschappij terugkeert.” Volgens deskundigen kampt de man met een persoonlijkheidsstoornis en een verstandelijke beperking.

De gruwelijkheid van de aan verdachte toegeschreven gedragingen hebben volgens de officier voor een grote schok in de maatschappij gezorgd. “Ook de jonge leeftijd van het slachtoffer, die haar leven nog grotendeels voor zich had, heeft daar aan bijgedragen. Daar waar oud en nieuw een feestdag pleegt te zijn, zal de jaarwisseling voor nabestaanden steeds opnieuw een confrontatie blijven met de rauwe werkelijkheid dat het slachtoffer door verdachte van hen is weggenomen.”