Engeland kwartfinalist na zege op Kameroen

Het vrouwenteam van Engeland heeft zich zondagavond bij de kwartfinalisten van het WK gevoegd. De ploeg van bondscoach Phil Neville won met 3-0 van Kameroen, dat zich gedurende de wedstrijd meermaals van zijn slechtste kant liet zien. De speelsters van Kameroen voelden zich bestolen door de arbitrage en de wedstrijd dreigde te ontsporen , maar het laatste fluitsignaal werd toch 'gehaald'. In de kwartfinale neemt Engeland het op tegen Noorwegen.

Kameroen verloor de wedstrijd en wist ook de schoonheidsprijs niet te winnen in het Stade de Hainaut. De groepsgenoot van Oranje mocht in de vierde minuut al opgelucht ademhalen, toen een elleboogstoot langs de zijlijn van Yvonne Leuko aan Nikita Parris slechts een gele kaart opleverde. Niet veel later spuugde Augustine Ejangue op de arm van Toni Duggan en zij kwam weg zonder berisping. Na een klein kwartier nam Engeland sportieve wraak. The Three Lionesses mochten enkele meters voor het doel aanleggen voor een indirecte vrije trap, nadat de keeper van Kameroen een terugspeelbal oppakte, en Duggan stelde Stephanie Houghton in staat om de bal langs alle spelers op de doellijn te mikken.

Het tempo van Engeland nam in de daaropvolgende fase af. Kameroen speelde met meer zelfvertrouwen dan in het eerste kwartier en bezorgde Engeland wat problemen op het veld. De passing van Engeland werd slordiger, maar in de blessuretijd van het eerste bedrijf kwam de ploeg toch op 2-0. De treffer van Ellen White werd aanvankelijk afgekeurd wegens buitenspel, maar na het bestuderen van de beelden bleek toch sprake van een geldige treffer. De vrouwen van Kameroen waren het daar niet mee eens en weigerden enkele minuten lang om het spel te hervatten met een aftrap. Ze gingen in conclaaf, wezen naar de beelden in het stadion en uitten hun ongenoegen richting scheidsrechter Qin Liang. Uiteindelijk nam Kameroen toch de aftrap.

In de tweede helft nam de woede en de wanhoop alleen maar toe bij Kameroen. Kort na de rust dachten de Afrikaanse vrouwen op 2-1 te komen, maar een treffer van via Ajara Nchout werd afgekeurd op advies van de VAR vanwege vermeend buitenspel. Nchout reageerde woedend en de speelsters van Kameroen moesten elkaar troosten. Na een klein uur besliste Alex Greenwood de wedstrijd in het voordeel van Engeland. De speelster van Manchester United anticipeerde op een lage corner van Duggan en vond de rechterhoek. Een laatste bizarre moment deed zich halverwege de tweede helft voor, toen Jeannette Yango de scheidsrechter opzichtig uit de weg duwde en onbestraft bleef. In de bijna tien minuten durende blessuretijd veranderde de stand niet meer.

Engeland-speelster Lucy Staniforth in duel met Kameroen-speelster Ysis Sonkeng (Pro Shots / Action Images)