Marokko begint dankzij knullig eigen doelpunt met zege aan Afrika Cup

Marokko is ternauwernood met een overwinning aan het toernooi om de Afrika Cup begonnen. Door een eigen doelpunt van Itamunua Keimuine kort voor tijd werd Namibië met 1-0 verslagen. De Leeuwen van de Atlas nemen het in de groepsfase verder nog op tegen Ivoorkust en Zuid-Afrika, die maandagmiddag tegenover elkaar staan.

Marokko kende geen al te gelukkige aanloop naar de Afrika Cup, met nederlagen in de oefeninterlands tegen Gambia (0-1) en Zambia (2-3). Bondscoach Hervé Renard had, als vanzelfsprekend, tegen Namibië een basisplaats ingeruimd voor Hakim Ziyech, terwijl ook Mbark Boussoufa en Nordin Amrabat aan de aftrap stonden. Noussair Mazraoui, Karim El Ahmadi en Oussama Idrissi begonnen op de reservebank bij de Leeuwen van de Atlas.

Na tien minuten spelen verzorgde Nabil Dirar in het Al-Salamstadion in Caïro het eerste gevaar namens Marokko. Ook Hakim Ziyech en Youssef En-Nesyri namen het doel van Namibië onder vuur, maar echt grote kansen bleven in de eerste helft uit. De grootste kans had vanaf elf meter kunnen komen, toen Amrabat binnen het strafschopgebied naar de grond gewerkt werd door Larry Horaeb. Scheidsrechter Louis Hakizimana uit Rwanda zag er geen overtreding in en de VAR is pas vanaf de kwartfinale aanwezig op de Afrika Cup.

Marokko begon goed aan de tweede helft en leek al snel een grote kans te krijgen, al wist Ryan Nyambe een gevaarlijke voorzet onschadelijk te maken voor En-Nesyri kon toeslaan. De formatie van Renard kwam vervolgens met de schrik vrij toen Deon Hotto Kavendji opdook in kansrijke positie. Lloyd Junior Kazapua, de doelman van Namibië, voorkwam daarna een treffer van Ziyech, wiens schot van richting veranderd werd en daardoor voor gevaar zorgde. Het duel stevende heel lang af op een 0-0 gelijkspel, tot de 89e minuut. Een vrije trap van Ziyech werd door Keimuine achter zijn eigen doelman gewerkt, waardoor Marokko ternauwernood drie punten overhield aan de eerste groepswedstrijd.

Mbark Boussoufa in duel met Ronald Ketjijere. (PRO SHOTS/Action Images)