Wielrenner Ballerini wint goud op Europese Spelen, Nieuwenhuis zesde

Davide Ballerini heeft in Minsk bij de Europese Spelen goud veroverd in de wegwedstrijd. De 24-jarige Italiaan kwam solo aan en pakte de zege in een zwak deelnemersveld. De Est Alo Jakin en de Oostenrijker Daniel Auer werden de nummers twee en drie.

Met wedstrijden als Ronde van Zwitserland, ZLM Tour, Ronde van Slovenië en de La Route d'Occitanie dit weekend was de wedstrijdkalender overvol en dat was ook te zien aan het deelnemersveld op de Europese Spelen. Geen enkele topper kwam aan de start in Minsk.

De renners legden in Minsk twaalf rondjes van vijftien kilometer af, met in de slotfase telkens een kasseienklimmetje. Op het laatste klimmetje reed Ballerini weg bij de rest en kwam solo aan in Minsk. De Italiaan, die normaal uitkomt voor Astana, boekte zijn eerste overwinning van het seizoen. Joris Nieuwenhuis werd op 41 seconden zesde en was daarmee de beste Nederlander.

Zaterdag bij de vrouwen ging de zege naar Nederland. Lorena Wiebes won toen de beste in de sprint bij de vrouwen voor Marianne Vos. Ook bij de vrouwen was er ook sprake van een matig deelnemersveld.