Tennisster Barty nieuwe nummer één van de wereld na toernooizege in Birmingham

Ashleigh Barty is dankzij haar toernooizege in Birmingham de nieuwe nummer één van de wereld in het vrouwentennis. De Australische, die twee weken geleden haar eerste grandslamtitel pakte op Roland Garros, was in finale op gras duidelijk te sterk voor haar Duitse tegenstandster Julia Görges: 6-3, 7-5.

De 23-jarige Barty is na Evonne Goolagong in 1976 de tweede Australische die sinds invoering van de wereldranglijst (in 1975) de nummer één-positie heeft veroverd. Ze neemt de koppositie over van de Japanse Naomi Osaka, die deze week vroeg werd uitgeschakeld op het toernooi van Birmingham.

Barty won op 15-jarige leeftijd al het juniorentoernooi van Wimbledon en leek een grote toekomst in het tennissen tegemoet te zien, maar in 2014 stopte te met tennissen vanwege motivatieproblemen. Ze wilde profcricketspeelster worden en tekende een contract bij Brisbane Heat, maar in 2016 pakte ze weer haar carrière als tennisster weer op.

Barty liet zien dat haar talent niet verloren was gegaan en één jaar na haar terugkeer stond ze al in de top twintig van de wereld en stootte langzaam door naar de top tien en op Roland Garros pakte ze haar eerste grandslimtitel. Twee weken is de Australische de nieuwe nummer één van de wereld.

Ashleigh Barty is de nieuwe nummer één van de wereld. (PRO SHOTS/Action Images)
Ashleigh Barty is de nieuwe nummer één van de wereld. (PRO SHOTS/Action Images)