Bernal wint Ronde van Zwitersland, Carthy wint slotetappe na een solo van ruim negentig kilometer

Egan Bernal heeft de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Colombiaanse klimmer weerstond de aanvallen van uitdager Rohan Dennis makkelijk op de slotklim en pakte zijn eerste eindzege in de Ronde van Zwitserland. De winst in de korte, maar zware etappe, ging naar de 24-jarige Brit Hugh Carthy. De renner van Education First rondde een solo van meer dan negentig kilometer af.

De organisatie had de slotrit in Zwitserland vooraf moeten aanpassen omdat de Sustenpas vanwege veiligheid niet werd vrijgegeven . Toch was er genoeg te klimmer voor de renners met de Nufenenpas, de Passo San Gottardo en de Furkapas over iets meer dan honderd kilometer.

Hugh Carthy trok vanaf het begin de aanval en niemand zou de Brit meer terug zien. Alleen in het begin op de Nufenenpas probeerde Fabio Aru even mee te gaan, maar de Italiaan die terugkeert van een langdurige blessure strandde op vijf seconden van de winnaar. Daarna zagen ze de Brit pas aan de finish terug. Naast de etappe schreef hij ook het bergklassement op zijn naam.

Achter Carthy probeerde Rohan Dennis op de laatste klim van deze Ronde van Zwitserland met een ultieme poging om Egan Bernal uit de leiderstrui te rijden, maar de Colombiaan, die deze ronde liet zien dat hij de beste was bergop, kon de Australiër makkelijk volgen. Hij kwam dan ook gezamenlijk met Dennis over de finish en pakte zijn eerste eindzege in de Ronde van Zwitserland.

Dennis werd tweede op negentien seconden van Bernal. Patrick Konrad maakte het podium vol in de Ronde van Zwitserland, maar had in het algemene klassement wel een achterstand van meer dan drie minuten.