Oranje pakt groepswinst en lijkt gunstige route voor zich te hebben

De Oranje Leeuwinnen hebben zich donderdagavond verzekerd van de groepswinst. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman won van Canada. Oranje had aan een gelijkspel voldoende om de eerste plek van Groep E veilig te stellen. In een onderling duel met de Noord-Amerikanen bleek Oranje de sterkste: 2-1. Het andere groepsduel tussen Kameroen en Nieuw-Zeeland eindigde in 1-1, waardoor de Afrikanen op plek drie eindigen. De Leeuwinnen treffen in de volgende ronde Japan, dat als tweede eindigde in Groep D.

Wiegman koos ervoor om een wijziging door te voeren: Merel van Dongen kreeg in Reims van de bondscoach de voorkeur boven Kika van Es. Oranje had het in de beginfase lastig. Desiree van Lunteren beging binnen twee minuten al een overtreding en scheidsrechter Stéphanie Frappart kende een strafschop toe aan Canada. Na inmenging van de VAR werd de strafschop omgezet in een vrije trap, die uiteindelijk geen gevolgen had voor Oranje.

Na twintig minuten leek Canada op voorsprong te komen via Jordyn Huitema, die Sari van Veenendaal door de benen speelde. De aanvalster van Canada stond echter buitenspel, waardoor het 0-0 bleef. In de rest van de eerste helft kreeg Oranje de beste kansen, maar Vivianne Miedema raakte na een fraaie individuele actie de paal, terwijl een omhaal van Daniëlle van de Donk uiteindelijk ongevaarlijk bleek en op het dak van het doel belandde.

Tien minuten in de tweede helft was het wel raak voor de Oranje Leeuwinnen. Sherida Spitse gidste een vrije trap vanaf de zijkant richting het vijandelijke doel, waarna Anouk Dekker de bal in het doel deponeerde: 1-0. Lang kon Nederland niet genieten van de voorsprong, want Christine Sinclair kon van dichtbij de 1-1 tegen de touwen werken. Invalster Lineth Beerensteyn zorgde er uiteindelijk voor dat Oranje de volle winst pakte.

De aanvalster zette een kwartier voor tijd de aanval zelf op en rondde het ook zelf af door te scoren na een voorzet van Van Lunteren: 2-1. Oranje lijkt met de eerste plek de gunstigste route naar de finale te hebben. In de achtste finale wacht dinsdag Japan en in de kwartfinales wacht een treffen met lager geklasseerden Italië, Nigeria, China of Chili. In de eventuele halve finale staat Oranje dan mogelijk tegen het sterke Duitsland of de nummer twee van Groep F, mogelijk Zweden. Het sterke Verenigde Staten, dat donderdagavond nog in actie komt tegen Zweden, is mogelijk pas in de finale de opponent van Oranje. Ook titelkandidaten Engeland en Frankrijk zijn aan de andere kant van het schema terug te vinden.

Oranje pakt groepswinst tegen Canada (Pro Shots / Remko Kool)