Gezondheidsraad: 'Ook jongens vaccineren tegen HPV'

Niet alleen meisjes, maar ook jongens zouden gevaccineerd moeten worden tegen HPV. Een HPV-infectie kan namelijk leiden tot verschillende vormen van kanker bij vrouwen en bij mannen. Alleen al aan baarmoederhalskanker overlijden jaarlijks 200 vrouwen. Vaccinatie werkt goed, biedt groepsbescherming en is veilig. Vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma is het meest effectief rond de leeftijd van 9 jaar. Verder valt er gezondheidswinst te halen als mensen tot en met 26 jaar die zich nog niet hebben laten vaccineren de gelegenheid krijgen dat alsnog te doen.

KWF is blij met het advies van de Gezondheidsraad om ook jongens te vaccineren tegen HPV en vindt het een noodzakelijke ontwikkeling. Tot nu toe was het advies om alleen meisjes in te enten. HPV is een seksueel overdraagbaar virus. HPV veroorzaakt bij jongens anus-, penis-, mond- en keelkanker en bij meisjes onder andere baarmoederhalskanker. Jaarlijks krijgen in ons land meer dan 480 jongens kanker als gevolg van het HPV – virus. Dat is niet nodig: de HPV-prik voorkomt jaarlijks veel gevallen van kanker. Jongens kunnen zelf ziek worden van het virus, en overdragen aan anderen.

Voorkomen is beter dan genezen
Directeur van KWF Kankerbestrijding Johan van de Gronden is blij met het advies: "Jongens en meisjes moeten gevaccineerd worden; alleen zo kunnen we er voor zorgen dat het virus geen slachtoffers meer maakt. Met deze vaccinatie kunnen we tot wel 1450 gevallen van kanker bij jongens en meisjes vermijden. Voorkomen is beter dan genezen, of erger nog: overlijden."

Vele landen gingen Nederland al voor
In onder andere België en Oostenrijk en veel andere landen worden jongens al gevaccineerd tegen HPV. Groot-Brittannië volgt dit najaar. Ervaringen uit het buitenland leren dat een hoge vaccinatiegraad voor zowel meisjes als jongens in combinatie met screening op baarmoederhalskanker een effectieve manier is om baarmoederhalskanker en andere vormen van kanker te voorkomen. Het HPV - vaccin is het enige vaccin tegen kanker dat via een Rijksprogramma beschikbaar is.