EK Afstanden 2022 naar Heerenveen; Douwe de Vries voorzitter atletencommissie

De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft zaterdag internationale schaats- en shorttracktoernooien in het olympische seizoen 2021/2022 toegewezen. Net als komend seizoen zal ook in 2022 de Europese kampioenschappen Afstanden in Heerenveen gehouden worden.

De enige concurrent voor de organisatie van de EK Afstanden kwam uit Hamar. De Noorse stad spreidde echter zijn kansen door ook voor het gecombineerde WK Allround & Sprint te gaan. Dit toernooi kregen ze ook toegewezen. Het WK voor junioren zal in het olympische seizoen gehouden worden in Innsbruck.

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB is blij met het binnenhalen van de EK Afstanden in het olympisch jaar. Bij coaches en rijders werd input gevraagd hoe zij hun ideale voorbereiding zouden zien en welke toernooien daarvoor in eigen land zouden moeten zijn. "Dan kom je hierop uit. Ik denk dat het voor ons sporttechnisch een pluspunt is. Het is heel fijn om je thuis optimaal voor te kunnen bereiden. Het scheelt reizen en het is heel prettig dat we het vroeg weten zodat onze toppers er in hun planning goed rekening mee kunnen houden. Daarnaast is het natuurlijk heel mooi voor het publiek, die kunnen de mogelijke toppers voor de Olympische Spelen daar nog een keer zien schaatsen."

Ook in het shorttracktoernooien werden verdeeld. Net als in de afgelopen twee olympische seizoenen zal Montréal de organisatie van het WK krijgen, terwijl het EK opnieuw in Dresden zal plaatsvinden. Het WK junioren wordt gehouden in Tomaszów Mazowiecki. De Poolse stad zal het jaar daarvoor ook al gastheer zijn van het EK voor senioren.

Het WK kunstrijden zal in het voorjaar van 2022 gehouden worden in Frankrijk. In Montpellier zal de wereldtop na de Olympische Spelen in Peking opnieuw aan de wereld willen laten zien wat ze in huis hebben. Het EK zal worden gehouden in Tallinn.

Na zijn verkiezing in de atletencommissie van de ISU is afgelopen weekend voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeengekomen. Bij deze gelegenheid hebben de vijf afgevaardigden Douwe de Vries tot hun voorzitter verkozen, voormalig kunstschaatser Eric Radford is de nieuwe vicevoorzitter. Iedere schaatsdicipline heeft één vertegenwoordiger afgevaardigd.