Verdachte mishandeling 68-jarige in Amsterdam-Buitenveldert is statushouder

Amsterdamse raadsleden zijn plan plan om een spoeddebat aan te vragen, nu blijkt dat de verdachte van de fatale mishandeling van Rinia Chitanie (68) een 20-jarige statushouder is.

Dat meldt De TelegraafHet spoeddebat is geïnitieerd door de Partij van de Ouderen (PvdO) en wordt volgens de krant gesteund door diverse partijen. De PvdO wil "de onderste steen boven hebben over de fatale mishandeling van een weerloze vrouw en alle andere incidenten". Verder wil de PvdO dat de gemeente volledige openheid van zaken gaat geven en dat er tot die tijd geen enkele opvanglocatie voor ongedocumenteerden meer open gaat.

De krant zegt verder dat buurtbewoners de autoriteiten verwijten dat de achtergrond van de verdachte nu pas bekend is gemaakt. Juist in Buitenveldert klinkt op het moment kritiek naar aanleiding van de komst van een 24-uursopvang in de oude brandweerkazerne naast winkelcentrum Gelderlandplein.

Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66 in Amsterdam, benadrukt overigens wel het verschil tussen ongedocumenteerden en statushouders. "Als het klopt dat het een statushouder betreft, mocht hij in Nederland verblijven. Hoe schrijnend de situatie ook is: ik vind het te vroeg om te speculeren over de gevolgen voor de opvang van ongedocumenteerden in deze wijk."

Rinia Chitanie werd op 21 april mishandeld en overleed afgelopen maandag naar aanleiding van haar toen opgelopen verwondingen. De verdachte heeft aangegeven dat hij op de bewuste avond ook seksueel contact met haar heeft gehad. Rinia was zo zwaar mishandeld, dat haar familie haar niet meer herkende. 

Lees ook: 68-jarig slachtoffer mishandeling werd ook seksueel gebruikt