Froome na operatie van 8 uur op intensive care, einde seizoen

Wielrenner Chris Froome ligt in het ziekenhuis van Saint-Étienne op de intensive care. De Britse meervoudig tourwinnaar kwam woensdag zeer zwaar ten val tijdens een laatste verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné en heeft zijn rechterdijbeen, een elleboog, heup en meerdere ribben gebroken. Niet geheel verrassend moet hij de Tour de France aan zich voorbij laten gaan.

Mensen die de crash zagen gebeuren zijn onder de indruk, zoals ploeggenoot Wout Poels. "Ik heb een uur lang zitten trillen, zo hard heb ik nog nooit iemand zien vallen. We gingen zeker 65 per uur op de tijdritfiets", aldus de Limburger. "De volgwagen reed achter ons, ik heb iets verderop gewacht... sommige dingen kun je beter niet zien. Er stond gelukkig toevallig een ambulance op honderd meter afstand."

Inmiddels heeft Froome een operatie van acht uur achter de rug en waarschijnlijk moet hij nog wel enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Het zal weinig verrassend zijn dat 2019 voor Froome een gesloten boek is, ploegleider Dave Brailsford kon nog niks zeggen over de gevolgen voor de rest van Froomes carrière.