Hockeysters verslaan Nieuw-Zeeland met klein verschil

De Oranje Dames blijven maar winnen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan boekte woensdag in Den Bosch de twaalfde zege in dertien wedstrijden in de Pro League. Nieuw-Zeeland werd met 3-2 verslagen in een duel waarin Nederland een 2-0 ruststand verspeelde maar in het slot toch aan het langste eind trok.

Met zevenmijlslaarzen baant Nederland zich een weg door de Pro League. Afgelopen weekend na de dubbel met België verzekerden de Oranje Dames zich samen met Argentinië al voor de Grand Final, het finaletoernooi van de nieuwe landencompetitie.

Meer verloren dan gewonnen
De kaarten voor Nieuw-Zeeland lagen er compleet anders bij. De Black Sticks verloren in de Pro League meer wedstrijden dan dat er overwinningen werden behaald. Met een zesde plaats op de ranglijst was een ticket voor de Grand Final lang uit het zicht verdwenen.

Nieuw-Zeeland hoopte het Oranje lang moeilijk te kunnen maken, zoals begin dit jaar toen beide ploegen in hun eerste Pro League-optreden tegenover elkaar stonden. Nederland won toen nipt door een doelpunt van Maartje Krekelaar, halverwege het tweede kwart.

Duel leek bij rust beslist
Dit keer leek het duel eigenlijk al bij rust beslist. Twee doelpunten binnen drie minuten in het tweede kwart bezorgden Oranje een comfortabele voorsprong. In het eerste kwart had Nieuw-Zeeland de eerste mogelijkheid van het duel gekregen, maar Anne Veenendaal redde met de voet op de push uit een strafcorner van Brooke Neal.

Daarna nam Nederland het initiatief. Het was Lidewij Welten die het duel open probeerde te breken. Met haar karakteristieke solo’s ging ze op jacht naar de openingstreffer. Succes had de aanvalster van Den Bosch niet, maar er kwam wel leven in de wedstrijd. Haar tip na een voorzet van Margot van Geffen ging maar net over het Nieuw-Zeelandse doel.

Jonker scoort tegen favoriete tegenstander
Even later was keepster Grace O’Hanlon wel verslagen. Caia van Maasakker bracht de bal in de cirkel en via een paar sticks belandde de bal voor Kelly Jonker, die van dichtbij uithaalde: 1-0. Het was alweer de tiende treffer van de spits in zeventien duels tegen de Black Sticks.

Slordig uitverdedigen van Nieuw-Zeeland leverde een paar minuten later de 2-0 voor Oranje op. Xan de Waard haalde uit met haar backhand en zag dat Felice Albers net het laatste tikje gaf. Het was de eerste treffer in Oranje voor de speelster van Amsterdam, die afgelopen zondag haar interlanddebuut maakte.

Bijna 3-0 voor Oranje
Balverlies bij Nieuw-Zeeland leidde na rust bijna tot de derde Nederlandse treffer. Felice Albers snoepte de bal van haar tegenstandster af en bediende Welten. Haar backhand was echter zwak en recht op keepster O’Hanlon.

Van Nieuw-Zeeland werd tot dan toe aanvallend weinig vernomen. Het was Oranje dat aan de basis stond van een kansrijke aanval van de Black Sticks. Een misverstand bij de derde Nederlandse corner leidde een counter in. In de cirkel kreeg Megan Hull de bal niet goed onder controle en uit de draai raakte ze de bal vervolgens verkeerd.

Aansluitingstreffer Nieuw-Zeeland
Het was het begin van een korte periode waarin Nieuw-Zeeland ver op de Nederlandse helft was te vinden. Stacey Michelsen forceerde een corner, die via een variant in het doel verdween. Het schot van Olivia Merry werd nog vlak voor keepster Josine Koning, die de plaats onder de lat had ingenomen van Veenendaal, van richting veranderd.

Ondanks de tegentreffer leek er voor Oranje geen vuiltje aan de lucht. Nederland kreeg een paar kleine kansjes via Welten en Marloes Keetels. De Black Sticks kwamen er niet aan te pas. Maar toch kwam Nieuw-Zeeland op gelijke hoogte. Na balverlies van Jonker werd Kirsten Pearce in de cirkel op haar stick gestikt. De toegekende strafbal werd verzilverd door Merry.

Gelijke stand niet lang op het bord
Een onnodige gelijke stand gezien de verhoudingen op het veld. Een stand ook die gelukkig voor Oranje en de Nederlandse fans niet al te lang op het bord bleef staan. Welten soleerde in de cirkel. Haar schot werd gestopt door O’Hanlon en de rebound werd op de rand van de cirkel opgepikt door Xan de Waard, die al haar agressie in het schot legde en daarmee Nederland aan de overwinning hielp.

Komende zaterdag spelen de Oranje Dames in Londen tegen Groot-Brittannië. Daarna volgen de laatste twee thuiswedstrijden tegen Argentinië (20 juni) en Australië (23 juni) in de FIH Pro League voordat op 27 juni de Grand Final in het Wagener Stadion wordt gespeeld waaraan de beste vier teams van de Pro League deelnemen.