Scheuring in christencoalitie Staphorst

De christelijke coalitie in Staphorst heeft gevoelige tik gekregen na het opstappen van het CDA uit de samenwerking. Samen met de ChristenUnie en het SGP vormden ze het college van de gelovige gemeente, maar daar is nu een eind aan gekomen.

"Helaas is gebleken dat de onderlinge samenwerking anders is gelopen dan wat we ervan hadden gehoopt en verwacht. Dit gaat ten koste van de bestuurskracht en uiteindelijk van de gemeente Staphorst als geheel", aldus CDA-fractievoorzitter Jacob Spiker in een brief aan de Staphorster gemeenteraad, zo lezen we bij RTV Oost. Volgens CDA-wethouder Bert Krale verliep de samenwerking niet zo soepel. "Staphorst heeft recht op goed functionerend college."

De taken van Krale worden voorlopig overgenomen door de twee andere wethouders en de burgemeester. Ondanks het opstappen van het CDA behouden CU en de SGP samen de meerderheid in de gemeenteraad.

Wat er precies is voorgevallen is niet bekend gemaakt. "De gemeente Staphorst heeft recht op een goed functionerend college dat gezamenlijk de afgesproken ambities uitvoert. Dat is de afgelopen periode niet het geval geweest. Vanwege deze ongewenste bestuurssituatie, zegt de CDA-fractie het vertrouwen op in het huidige college en zullen wij niet langer onderdeel uitmaken van de coalitie", zo laat de fractievoorzitter in de brief weten.