'Nederlandse journalist in de problemen in Iran'

De Nederlandse journalist Thomas Erdbrink zit in de problemen in Iran, daarover verschijnen momenteel berichten op Twitter.

Erdbrink, ook wel bekend als ‘onze man in Teheran’, zou een uitreisverbod hebben gekregen. Ook zijn perspas zou zijn ingetrokken.  

Erdbrink werkte de laatste tijd voor de New York Times in Iran, maar als een van de zeer weinige westerse journalisten in dat land was hij ook vaak te zien en te horen bij andere media. Waaronder zijn voormalige werkgever de NOS.

De oorzaak van deze actie van het regime is onbekend, maar gewezen wordt in de richting van een artikel dat Erdbrink schreef over de Iraanse revolutie. Ook is nog onbekend hoe lang deze situatie al aan de gang is. 

Op zijn Twitteraccount is Erdbrink al sinds 20 februari stil. Maar eind maart was hij nog te horen op Radio 1. Al met al een onduidelijke maar zorgwekkende situatie. 

Update 01:25 uur:

Chef buitenland van de New York Times Michael Slackman schrijft aan FOK!: “Thomas Erdbrink, een Nederlanse staatsburger, schrijft voor The New York Times vanuit Iran sinds 2012. Hij woont in Teheran maar kan niet meer werken sinds eind februari, toen is zijn perspas ingetrokken. Functionarissen van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben meneer Erdbrink meermaals verzekerd dat zijn perspas snel wordt hersteld maar er is geen uitleg gegeven over de vertraging of de reden waarom hij was ingetrokken. Er zijn indicaties dat dit snel opgelost wordt.”

De Times zelf schreef er dit verhaal over.