F1: Uitslag Grand Prix van Canada

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Brit finishte in Montreal als tweede achter Sebastian Vettel die door een straf van vijf seconden als tweede geklasseerd werd. De Duitser was hier na afloop kwaad over en maakte veel stampij richting de stewards van de race. Charles Leclerc eindigde op plek drie, terwijl Max Verstappen genoegen moest nemen met de vijfde plaats.

Voorafgaand aan de race waren er zorgen om de Mercedes van Hamilton, omdat de auto een hydraulisch lek had, maar de bolide was op tijd gerepareerd, zodat de kampioenschapsleider gewoon aan de start kon staan. Voor Kevin Magnussen was dat uit de pits, omdat zijn Haas dusdanig veel schade had opgelopen na zijn crash in de kwalificatie.

Vettel startte van poleposition en hield de eerste plek vast voor Hamilton en Leclerc. Daarachter was de vierde stek voor Daniel Ricciardo, voor Pierre Gasly, terwijl daarachter Nico Hülkenberg de Mercedes van Valtteri Bottas aftroefde. Max Verstappen bleef negende, achter Lando Norris. De Nederlander probeerde de McLaren in de beginfase wel in te halen, maar de Brit bleek te snel te zijn op het rechte stuk, tot zijn banden het begonnen te begeven. Verder naar achteren kwam Alexander Albon in de mangel bij een Force India en een Alfa Romeo en moest zonder neus naar de pits. Romain Grosjean moest uitwijken voor het incident en verloor veel tijd.

Na acht ronden was Gasly de eerste die stopte, waardoor de Fransman terugviel tot in het achterveld. Ook Ricciardo stopte vroeg, terwijl Norris uitviel met een gebroken ophanging van het rechter achterwiel. Het zorgde ervoor dat Verstappen langzaam naar voren kwam, maar de Nederlander zat vast achter de Mercedes van Bottas die op zijn beurt enige tijd opgehouden werd door Hülkenberg. Iets verder naar achteren raakte Antonio Giovinazzi de Wall of Champions, maar de Italiaan kon verder, al spinde hij nog wel een keer bij bocht een.

Van de toppers was Vettel de eerste die in de 26e van 70 ronden stopte, snel gevolgd door Hamilton. Leclerc moest van Ferrari buiten blijven, omdat hij geen veilige marge op Bottas had. Pas toen de Fin zijn stop maakte durfde Ferrari het aan, al kwam de Monegask achter Verstappen terug op het asfalt. De Nederlander trapte op zijn beurt zo hard mogelijk om een gat te slaan met de Renaults van Ricciardo en Hülkenberg, iets dat net niet lukte, maar op vers rubber kwam de Red Bull het duo snel voorbij.

Met nog ruim twintig ronden te gaan ging Vettel bij bocht vier even van de baan. De Duitser ging door het gras en kwam met de Ferrari het asfalt precies voor Hamilton weer op. De Brit moest remmen om een aanrijding te voorkomen. De stewards besloten om Vettel te bestraffen omdat hij op een onveilige manier het asfalt op kwam, al was lang niet iedereen het eens met dit besluit.

In het vervolg veranderde er vooraan niets meer, waardoor Vettel als eerste afgevlagd werd, maar Hamilton de zege kreeg. Leclerc eindigde op plek drie, voor Bottas, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Gasly, de sterk gefinishte thuisrijder Lance Stroll en Daniil Kvyat.

Na afloop blies Vettel zijn stoom af op de boordradio en hij parkeerde zijn Ferrari aan het begin van de pits in plaats van bij het podium. De Duitser verdween daarna in het motorhome van Ferrari om er even later weer uit te komen en toch naar het podium te gaan. Maar niet voordat hij bij de auto van Hamilton het bord van plek twee had gezet en op de lege plek het bord van de winnaar. Ook was hij in het podiuminterview uitgesproken richting stewards.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:29:07.084
2 Sebastian Vettel Ferrari +3.658s
3 Charles Leclerc Ferrari +4.696s
4 Valtteri Bottas Mercedes +51.043s
5 Max Verstappen Red Bull +57.655s
6 Daniel Ricciardo Renault +1 ronde
7 Nico Hulkenberg Renault +1 ronde
8 Pierre Gasly Red Bull +1 ronde
9 Lance Stroll Racing Point +1 ronde
10 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
11 Carlos Sainz McLaren +1 ronde
12 Sergio Perez Racing Point +1 ronde
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
14 Romain Grosjean Haas +1 ronde
15 Kimi Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
16 George Russell Williams +2 ronden
17 Kevin Magnussen Haas +2 ronden
18 Robert Kubica Williams +3 ronden
DNF Alexander Albon Toro Rosso +11 ronden
DNF Lando Norris McLaren +62 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 162
2 Valtteri Bottas Mercedes 133
3 Sebastian Vettel Ferrari 100
4 Max Verstappen Red Bull 88
5 Charles Leclerc Ferrari 72
6 Pierre Gasly Red Bull 36
7 Carlos Sainz McLaren 18
8 Daniel Ricciardo Renault 16
9 Kevin Magnussen Haas 14
10 Sergio Perez Racing Point 13
11 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 13
12 Lando Norris McLaren 12
13 Nico Hulkenberg Renault 12
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 10
15 Alexander Albon Toro Rosso 7
16 Lance Stroll Racing Point 6
17 Romain Grosjean Haas 2
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 0
19 George Russell Williams 0
20 Robert Kubica Williams 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 295
2 Ferrari 172
3 Red Bull 124
4 McLaren 30
5 Renault 28
6 Racing Point 19
7 Toro Rosso 17
8 Haas 16
9 Alfa Romeo 13
10 Williams 0