Boasson Hagen sprint naar zege in openingsetappe Critérium du Dauphiné

Edvald Boasson Hagen.heeft de openingsetappe gewonnen van het Critérium du Dauphiné. De 32-jarige Noor van Dimension Data was de snelste van een uitgedund peloton, voor de Belgen Philippe Gilbert en Wout van Aert. Boasson Hagen is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers, die meetelt voor de WorldTour.

Vandaag stond de eerste etappe in het Critérium du Dauphiné op het programma. De etappe van Aurillac naar Jussac ging over een afstand van 142 kilometer, met onderweg verschillende beklimmingen. De slotbeklimming lag op achttien kilometer van de streep. Vanuit de start reed er een kopgroep van zes weg: Niklas Eg, Casper Pedersen, Magnus Cort, Oliver Naesen, Julien Vermote en Fabien Doubey.

De kopgroep nam een voorsprong van maximaal drie minuten. Vooral BORA-hansgrohe liet het gat niet te groot worden en op de slotklim van de dag kwamen de koplopers weer in het zicht van het peloton. Op de slotklim van tweede categorie maakte de Belg Bjorn Lambrecht de sprong naar voren en sloot op de top aan bij de koplopers, die op dat moment nog met twee man vooruit waren Cort en Naesen.

In de afdaling werd het verschil met het peloton weer vergroot naar de halve minuut, waar de sprinters waren gelost. Mitchelton-Scott zag hun kans voor hun snelle man Daryl Impey en zette de achtervolging op het drietal. Uiteindelijk slaagde de Australische daarin, al werd de kopgroep pas in de laatste 500 meter gegrepen. Julian Alaphilippe trok de sprint aan voor zijn ploeggenoot Gilbert, maar van achteren kwam Boasson Hagen sterk opzetten en sprintte naar de zege in de eerste etappe. Gilbert werd nog wel tweede, voor Wout van Aert.

Door de zege is Boasson Hagen ook de eerste leider in het algemeen klassement.