'Geen JSF voor Turkije bij keuze Russische afweer'

De VS geeft NAVO-medelidstaat Turkije tot uiterlijk eind juli om een keuze te maken tussen het Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuig (JSF) en het S-400 afweersysteem van Russische makelij. Volgens Washington is het uitgesloten dat de Turken straks over beide beschikken.

Niet alleen de compatibiliteit met Navo-systemen zou een probleem zijn bij het gebruik van de S-400 door Turkije, zeggen de Amerikanen. De aanwezigheid van het Russische afweersysteem zou daarnaast een veiligheidsrisico vormen. De VS wil dat Turkije het Amerikaanse Patriot-systeem aanschaft.

"We willen de F-35 niet voor langere tijd in de nabijheid hebben van de S-400 hebben omdat die apparatuur het profiel van ons vliegtuig dan gaat leren herkennen", aldus de Amerikaanse staatssecetaris van Defensie Ellen Lord.

Maar volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is zijn land "vastbesloten" om de deal met de Russen over de aanschaf van de S-400 door te zetten.

Turkije streeft in toenemende mate een onafhankelijk defensiebeleid na. Maar ondertussen heeft het land behoorlijk in het JSF-programma geïnvesteerd. Bijna duizend onderdelen worden door Turkse bedrijven gemaakt, aldus de BBC.

Na de VS hebben de Turken binnen de Navo het grootste leger. Rusland zegt binnen een maand of twee klaar te zijn om te beginnen met het leveren van de S-400 aan Turkije.