Jonkie Gwinn (19) schiet Duitsland langs China op WK

Duitsland is het wereldkampioenschap voetbal begonnen met een zwaarbevochten 1-0 overwinning op China. Giulia Gwinn kroonde zich tot matchwinner bij de tweevoudig wereldkampioen.

De pas 19-jarige speelster die haar club SC Freiburg, die komend seizoen voor Bayern München zal gaan spelen, is één van de jonkies in de ploeg van bondscoah Martina Voss-Tecklenburg. Na een mislukt EK was het Duitse team aan vernieuwing toe. Dat lukte haar in Rennes vrij aardig. Met een prima uithaal bezorgde ze de titelkandidaat de gewenste WK-start tegen het stugge China.

In het Roazhon Park schoot Duitsland uit de startblokkken. Sara Däbritz had in de derde minuut al de openingstreffer op haar schoen, maar mikte net naast. Duistland zocht over de vleugels veelvuldig naar het hoofd van Kopfballungeheuer Alexandra Popp. De aanvoeder kreeg uiteindelijk twee gevaarlijke kopkansen. De grootste kans voor rust was echter voor China, dat er af en toe gevaarlijk uit kwam en via Shanshan Wang na een kwartier op voorsprong had moeten komen. Verdediger Sara Doorsoun kon met een late ingreep nog maar net de achterstand voorkomen.

Ook in de tweede helft was er sprake van eenrichtingsverkeer. Duitsland liep zich echter keer op keer stuk op de Chinese Muur. Na 65 minuten was het dan toch raak. Doelvrouw Peng moest het antwoord schuldig blijven toen Gwinn het na een afgeslagen hoekschop de bal goed aannam en het maar eens van afstand probeerde. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot ze door de benen van Li Yang raak.

De Chinezen, die op hun zeven WK's minimaal kwartfinalist waren, kropen vervolgens uit hun schulp. Rui Zhang was nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar haar schot van afstand ging net over. Duitsland kwam ook niet meer tot scoren. Spanje en Zuid-Afrika zijn de andere landen in poule B. Die twee landen staan vanavond om 18.00 uur tegenover elkaar in Le Havre.

Giulia Gwinn scoort de beslissende 1-0. (PRO SHOTS/Imago)