Liberianen zijn oud-voetbalheld Weah nu al zat als president

President George Weah van Liberia staat onder grote druk van het volk. Liberianen zijn het teleurstellende optreden van de oud-voetballer als president van de Afrikaanse staat inmiddels aardig zat. Corruptie, een slechte economie, een torenhoge inflatie en oplopende schulden nopen de Liberianen in groten getale de straat op te gaan om te protesteren.

Tijdens de demonstratie in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia protesteerden velen verder nog tegen de zelfverrijking van Weah en schending van mensenrechten. De inwoners zijn bang dat Weah het land weer richting een dictatuur stuurt.


Protesten in Monrovia (Bron: Youtube)

"We willen dat de president het volk minder laat lijden. We willen nieuw leiderschap, daarom hebben we op George Manneh Weah gestemd, maar vandaag zijn we kwaad", aldus demonstrant Ibrahim Fakih.

Velen zijn blij dat de leiders de demonstratie laten doorgaan. Vooraf was er angst dat de protestactie met harde hand zou worden neergeslagen. "Gelukkig laat de leider het volk rustig protesteren en hun onvrede uiten, in tegenstelling tot wat in Soedan gebeurt", volgens iemand op de Facebookpagina van dagblad Deutsche Welle.

Liberia staat op de zesde positie op de ranglijst van meest corrupte landen op het Afrikaanse continent. Weah had geen makkelijk begin, toen hij in januari 2018 zijn baan als president begon en Ellen Johnson Sirleaf opvolgde. Vlak voor zijn beëdiging raakte het land het astronomische bedrag van 88 miljoen euro aan vers geprinte bankbiljetten kwijt. Na een speurtocht, in samenwerking met de Verenigde Staten, werd het geld teruggevonden in een kluis van de Liberiaanse Centrale Bank.

Familieleden van de voormalig president Johnson Sirleaf, tussen 2006 en 2018 de eerste vrouwelijke president van Liberia, zijn inmiddels gearresteerd in verband met deze poging tot verduistering, maar deze zaak heeft het vertrouwen van het volk in de betrouwbaarheid van, vooral hoge, politieke leiders in Liberia flink geschaad.