Legendarische races op Isle of Man afgesloten met Senior TT

Op het Britse Isle of Man is het na een kleine twee weken racen op de openbare weg weer rustig. Althans, dat was de bedoeling, maar tijdens de Isle of Man TT Races werd dit jaar maar weinig gereden: het weer gooide dag na dag roet in het eten.

Donderdag werd er flink geracet en vrijdag werd het feest afgesloten met hét klapstuk, de Superbike Senior TT. Het was lange tijd een strijd tussen titelverdediger Peter Hickman en Dean Harrison, waarbij Hickman zijn voorsprong beetje bij beetje uit wist te breiden op het zestig kilometer lange parcours, waar zes ronden afgelegd moesten worden.

In de vijfde ronde sloeg het noodlot voor Hickman toe: zijn BMW S1000RR kwam aan topsnelheden van ruim boven de 300 kilometer per uur, tot er koelingsproblemen optraden en hij nauwelijks de 250 nog haalde. Harrison kon het gat makkelijk dichten en langs iconische punten als Glen Helen, Ballaugh en de Bungalow nam hij een voorsprong die hij snel uit wist te breiden.

Uiteindelijk had Harrison aan de finish 53 seconden voorsprong op Hickman, die de Honda van Conor Cummins nog nét van de tweede plek af wist te houden. Drievoudig winnaar Michael Dunlop eindigde als vierde, zevenvoudig winnaar John McGuinness, 47 jaren jong, kwam met een kapotte Norton al vrij snel binnen.

Overigens kwam helaas ook dit jaar niet iedereen er gezond en wel vanaf. Maandagochtend ging het in de eerste Superbike-race in de tweede van drie ronden mis voor Daley Mathison. In Snugborough verloor hij de controle over zijn machine, wat een rodevlagsituatie opleverde. Niet veel later kwam het bericht dat Mathison op 27-jarige leeftijd was overleden.

Beelden van vrijdag (Bron: YouTube)