FOK! Wat een weer: héél veel wind

Dag dames en heren.

Het verliep gisteren toch allemaal wat anders dan gedacht. Er was code oranje afgekondigd, maar voor een groot deel van het land bleek dat niet nodig te zijn. Dat kwam met name door de vele bewolking die er overdag aanwezig was. Alleen in het uiterste oosten wist het kwik nog tot ruim boven de 20 graden op te lopen. En aan die oostgrens ontstonden rond een uur of half 6 een aantal stevige onweersbuien. Deze trekken de komende uren langs het hele grensgebied naar het noorden toe. Er was overigens ook wat onweer rondom het IJsselmeer. 

Elders in het land viel er met name wat regen. Alleen rondom Amersfoort en Eemnes/Huizen kwam het tot onweer. Het feitelijke front trok van zuid naar noord, met een zuidoostelijke bovenstroming. Dus niet zoals de verwachting was uit het zuidwesten. De komende uren trekken de buien weg.

Vannacht kan er in het westen weer een bui vallen. Elders klaart het ook af en toe op. Mijn insziens was code oranje vandaag onterecht, aangezien het er al ruim voordat de buien eraan kwamen het er naar uitzag dat het niet veel bijzonders zou gaan worden. 

Enfin. Morgen draait het vooral om de wind. Die wakkert echt stevig aan naar hard tot stormachtig aan de kust en vrij krachtig in het binnenland, hierbij komen ook zware windstoten voor. Ik sluit schade zeker niet uit. Het weerbeeld daarbij is wisselend. In het westen is het vrij bewolkt en kunnen er een paar buien vallen. In het binnenland is er wat meer ruimte voor de zon, maar is een bui ook mogelijk. Het wordt zeker geen warme dag met maxima tussen de 14 en 18 graden. Brrr. Doe mij er maar 10 graden bovenop.  

Dus even opletten op de wind, mensen.

Dan nog even terug naar het onweer van de laatste dagen. Het was hier in Haarlem absoluut spectaculair. Hier in Haarlem komen zelden zulke hagelstenen voor als die nacht. Ik kreeg er een paar op mijn hoofd, en dat deed echt behoorlijk zeer. Verder heel veel regen. Ik kon 35 mm aftappen. Het is dit jaar echt veel spectaculairder dan de laatste jaren. Ik ben echt een tevreden mens.  

Verder was er natuurlijk ook heel veel schade. O.a in het oosten waar mogelijk sprake is van een tornado, en ook van die enorme bui die zich uitstrekte van Brabant naar Noord-Holland. U heeft de beelden ongetwijfeld gezien.

Hoe we verder gaan? Dat hou ik een verrassing. Misschien neem ik vandaag een dagje vrij. Tenzij Frank of Monique er echt op staan, maar dan moeten ze echt aandringen hoor? Of onze trouwe users moeten me smeken.  

Tot ziens!  

Het onweer in de omgeving van Tubbergen  (Foto: Hummels)
Het onweer in de omgeving van Tubbergen. (Foto: Hummels)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.