De Mr Big-methode: Zo ver ging de recherche voor een moordbekentenis

Tijdens de eerste zitting in de zaak rondom de verdwijning van Patrick van Dillenburg is donderdag uitgebreid stilgestaan bij de manier waarop verdachte deze moord heeft bekend. De verdachte, Ad K., bekende de moord tegen undercoveragenten. Maar volgens de verdediging is K. door de infiltranten verleid tot een valse bekentenis.

Patrick van Dillenburg verdween in 2002. Vermoed wordt dat hij bij een ripdeal van 50 kilo cocaïne is vermoord. Meerdere verdachten, onder wie Ad K., komen in beeld bij de recherche, maar nooit wordt iemand opgepakt die met zijn verdwijning te maken heeft.

En dan start de politie met een grote undercoveractie om voor eens en voor altijd te weten te komen of K. iets te maken heeft met de moord.

Informanten
Twee informanten van de politie sluiten 'vriendschap' met Ad K. Infiltrant Patrick doet alsof hij een crimineel is en vraagt of K. hem wil helpen met kleine klusjes. K. doet dat. Naar mate de tijd verstrijkt worden de klussen groter en vraagt Patrick of Ad hem daarbij wil helpen. Wel moet hij dan eerst bewijzen dat hij mans genoeg is voor 'het echte werk'. En dan, na een undercovertraject van bijna een jaar, bekent Ad K. dat hij Van Dillenburg heeft vermoord en zijn lichaam heeft laten verdwijnen door het in een shredder te doen. Volgens Ad K. zelf was dat een leugen en probeerde hij stoer te doen, volgens het Openbaar Ministerie heeft hij het wel degelijk gedaan.

Mr Big
De undercovermethode die gebruikt wordt heet de Mr Big-methode. Het is een Canadese manier van opereren en is niet onomstreden. Tegenstanders beweren dat het kan leiden tot valse verklaringen. Volgens de politie was het een ultieme poging tot meer duidelijkheid, de verdediging van Ad K. noemt de aanpak duister en dubieus. "Mijn cliënt is verleid tot een verklaring over deze zaak", zegt K.'s advocaat Vito Shukrula. "Hij heeft ooit vernomen dat Van Dillenburg is verdwenen en heeft dat verhaal zich eigen gemaakt. Hij deed dat omdat de undercoveragent te kennen gaf dat K. alleen voor hem mocht werken als hij een bikkelharde killer was", aldus de advocaat.

Maar volgens het Openbaar Ministerie klopt het beeld dat de verdediging schetst niet. "Er is geen geld beloofd aan K. en ook is er geen verklaring uitgelokt. Wij vinden het raar dat je een moord bekent puur uit stoerdoenerij", zegt persofficier van justitie Justine Asbroek.

Woonboot
De woonboot waar Ad K. samen met zijn vriendin woonde, werd ook in de gaten gehouden door de politie. Naast de bekentenis die K. tegen de infiltranten heeft afgelegd, zou hij op die boot tegen zijn vriendin ook hebben gepraat over de dood van Van Dillenburg. "Tegen haar heeft hij gezegd dat hij zijn geheim heeft prijsgegeven en er werd gesproken over het wegwerken van het lichaam", zegt Asbroek.

Tunnelvisie
Maar de verdediging verwijt de politie tunnelvisie. Advocaat Shukrula zegt dat op de afgeluisterde gesprekken heel andere dingen te horen zijn. "Al sinds 2015 is mijn cliënt verdachte in de zaak. Er is een speciaal team op hem gezet in dit undercovertraject. Ik denk: deze zaak is too big to fail. Er zijn miljoenen euro's aan uitgegeven en de politie zal er alles aan doen om K. veroordeeld te krijgen", zegt hij.

Drugsverslaafd
Ad K. vertelde vandaag op zitting dat hij al zo'n 30 jaar verslaafd is aan drugs. Hij zou het verhaal over de dood van Van Dillenburg hebben verteld om stoer te doen, om aan de undercoveragent te laten zien dat hij klaar was voor grotere klussen. Naar eigen zeggen deed hij dat, zodat hij meer geld zou verdienen om onder meer zijn verslaving mee te kunnen betalen. Hard huilend besloot hij zijn betoog. "Mijn verhaal is verzonnen, maar deze rechtbank is echt. Ik ben doodsbang dat ik word veroordeeld voor een moord die ik niet heb gepleegd", aldus K.

Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is, is nog niet bekend.