Trump belooft Britten geweldige deal, praktijk blijkt anders

De Amerikaanse president Donald Trump beloofde de Britten tijdens het staatsbezoek van deze week een 'geweldige deal' na de brexit. 

Maar gister kwam forummod Capricia met het Amerikaanse voorstel voor het post-brexit handelsakkoord. En zoals zij ook al zei, je weet niet wat je leest, het is een waar wurgcontract. 

Zo mogen de Britten niet langer subsidie verstrekken op hun eigen visserij. Maar ook het weren van genetisch gemodificeerd voedsel is off-limits onder deze deal. 

Maar daar stopt de waanzin niet, ook het Britse buitenlands beleid wordt, in ieder geval voor zover het gaat om Israël in feite overgenomen door de Amerikanen. Zo is het ontmoedigen of sanctioneren van handel met Israël de Britten niet langer toegestaan als ze ingaan op dit voorstel.

Maar ook het bieden van een beter akkoord aan andere landen is de Britten ten strengste verboden. Dit waren slechts enkele voorwaarden van de vele bizarre clausules in het Amerikaanse voorstel. 

Dit voorstel is illustratief, zowel voor de keiharde opstelling van president Trump als voor de beroerde onderhandelingspositie van de Britten. Het Amerikaanse voorstel doet zeker recht aan de kreet 'America First' het is een zeer eenzijdig voorstel. Maar de Britten zullen er waarschijnlijk niet heel veel aan kunnen doen. Na de brexit hebben ze helemaal geen handelsakkoorden meer, een volstrekt ongekende situatie die zeer schadelijk gaat zijn voor hun economie. Ze zullen dus veel moeten slikken om in het kader van 'beter iets dan niets' 

Maar een geweldige deal? In ieder geval niet voor de Britten.

Voor de liefhebbers nog een twitterdraadje over dit onderwerp: 

Trump belooft Britten geweldige deal, praktijk blijkt anders (Pro Shots / SIPA USA)
Trump belooft Britten geweldige deal, praktijk blijkt anders (Pro Shots / SIPA USA)