'Online gokmarkt hopelijk open op 1 januari 2021'

De Kansspelautoriteit (Ksa) mikt erop dat de 'Wet Kansspelen op afstand' per 1 juli 2020 van kracht wordt. Vanaf die datum kunnen vergunningsaanvragen worden behandeld. De markt voor online kansspelen kan dan met ingang van 1 januari 2021 open.

Dat zei René Jansen, voorzitter van de Ksa, woensdag tijdens de jaarlijkse conferentie van het platform Gaming in Holland. Het in goede banen leiden van het vergunningenproces in het kader van de 'Wet Kansspelen op afstand' heeft de komende twee jaar prioriteit bij de Ksa, benadrukte René Jansen.

Voorwaarden
De 'Wet Kansspelen op afstand', die 19 februari 2019 door de Eerste Kamer werd aangenomen, legaliseert onder strikte voorwaarden online kansspelen. Onder de huidige wetgeving is het niet mogelijk een vergunning voor het aanbieden van online kansspelen aan te vragen. Dat gaat met de nieuwe wet veranderen.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt op dit moment de wet uit in zogenoemde lagere regelgeving. Als die klaar is, kan de Ksa vergunningsvoorwaarden opstellen. "Zo'n operatie vraagt best veel van een organisatie met de omvang van de Ksa", zegt Jansen. "Maar we zetten alles op alles om dit voor elkaar te krijgen. Als we dat niet redden met de vaste bezetting, huren we extern personeel in."

Veilig online aanbod
De bedoeling van de wet is een veilig, legaal online kansspelaanbod te creëren. Door betrouwbare bedrijven een vergunning te verlenen, kunnen er tegelijkertijd voorwaarden worden gesteld en kan toezicht worden gehouden. De Ksa krijgt door de wet extra bevoegdheden om illegaal online aanbod aan te kunnen pakken.

Formulier
René Jansen riep zijn gehoor vandaag van harte op het aanmeldingsformulier 'Ik wil straks Koa-vergunninghouder worden' op de site van de Ksa in te vullen. René Jansen: "Voor de Ksa is het belangrijk om te weten hoeveel vergunningaanvragen wij straks kunnen verwachten. Daarmee kunnen wij de organisatie goed inrichten. Daar hebben wij belang bij, maar dat geldt ook voor de bedrijven die een vergunning aan gaan vragen."