Releasedatum Google-streamdienst Stadia later deze week

Later deze week zal Google de releasedatum en de prijs van zijn gamestreamingdienst Stadia bekendmaken tijdens de eerste 'Stadia Connect'-presentatie. De livestream zal aanstaande donderdag om 18:00 te zien zijn op het officiële YouTube-kanaal van Stadia.

Stadia werd eerder dit jaar aangekondigd en beloofde, uiteraard op voorwaarde van een snelle, stabiele internetverbinding, behoorlijk indrukwekkende prestaties te kunnen leveren. Stadia is te gebruiken op een willekeurige pc waar Google Chrome op draait, een televisie met Chromecast of een smartphone/tablet met de bijbehorende app. De tech-reus zegt maar liefst 10,7 teraflops per gamesessie te kunnen bieden via Stadia, waarmee het qua rekenkracht meer zou bieden dan Xbox One X (6tflops) en PlayStation 4 Pro (4tflops) gecombineerd.

Met de aankondiging van Stadia kwam ook de onthulling van Google's eigen first-party ontwikkelstudio, Stadia Games & Entertainment. Waarschijnlijk krijgen we donderdag ook te horen welke games er zoal speelbaar zullen zijn en wanneer de dienst beschikbaar wordt gemaakt. Het grootste obstakel bij gamestreamingdiensten is de latency, oftewel de vertraging die er optreedt in de overdracht van beelden naar de gebruiker. Google zegt zelf vertrouwen te hebben in goede prestaties vanwege de wijdverspreide beschikbaarheid van zijn datacenters.