Martine Bijl (71) overleden

Martine Bijl is afgelopen donderdag op 71-jarige leeftijd overleden aan complicaties van de hersenbloeding die zij tijdens de opnames van Heel Holland Bakt kreeg in september 2015. Ze overleed in Maarssen in haar atelier, in het bijzijn van haar familie. 

Vanaf 1971 werd Bijl bekend bij het grote publiek als vast panellid wordt bij het programma Wie van de drie, een programma dat al liep van 1963 tot 1968 en in 1971 weer nieuw leven in werd geblazen, in 1971 nog als zomervulling van drie afleveringen maar vanaf 1972 wekelijks. Ze zou dit 11 jaar lang volhouden.

In 1974 mocht ze zelf een show presenteren en schrijven getiteld Martine, geregisseerd door Ralph Inbar. Tevens kreeg ze in dit jaar haar eerste volwaardige rol in de speelfilm Help, de dokter verzuipt! In 1977 bereikte ze de dertiende plaats in de Nationale Hitparade met Het Limburgs Klaaglied. Tot september 2013 trad zij 27 jaar lang op in televisiereclames van Hak.

In die jaren was zij in meer dan veertig spotjes te zien. Vanaf 2013 presenteerde Martine Bijl het populaire Heel Holland Bakt. Dit deed zij drie seizoenen; tijdens de uitzendperiode van het derde seizoen kreeg Bijl een hersenbloeding en stopte zij haar medewerking aan televisieprogramma's.

Ondanks de ernstige aantasting van haar brein door de hersenbloeding is zij er in 2017/2018 in geslaagd een boek te schrijven over haar revalidatieperiode. Op de achterflap van dat boek staat te lezen: "Na haar langdurig herstel in een revalidatieoord waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor een depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk. met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend."