Tweede ritzege voor Bilbao in Giro d'Italia, Carapaz Carapaz heeft eindzege voor het grijpen

Pello Bilbao heeft de laatste bergrit in de Giro d'Italia gewonnen. De Bask van Astana was de snelste van een favorietengroepje en pakte daarmee zijn tweede ritzege. Rozetruidrager Richard Carapaz kwam als vierde over de streep samen met Vicenzo Nibali en lijkt bijna zeker van de eindwinst in de Giro d'Italia. Primoz Roglic verloor vandaag opnieuw tijd op de betere klassementsrenners en zakt naar plaats vier, achter Mikel Landa. Bauke Mollema blijft op de vijfde plaats staan.

De voorlaatste etappe in deze Giro, de laatste rit in lijn, begon meteen met veel aanvallen. Na veel pogingen reden uiteindelijk twaalf renners weg. De kopgroep kreeg enkele minuten van het peloton, maar voor Fausto Masnada ging het niet snel genoeg. De Italiaan reed weg uit de kopgroep en zou als eerste boven komen op de Passo Manghen en pakte daarmee de Cima Coppi, het hoogste punt uit deze Giro (na het wegvallen van de Gavia).

Op de Passo Manghen, de tweede en zwaarste klim van de dag, werd er ook volop gekoerst in het peloton. Miguel Angel Lopez liet eerst zijn ploeg Astana aan het werk voordat hij zelf in de aanval trok. Alleen het Movistar-duo Carapaz en Landa konden de Colombiaanse klimmer volgen. Nibali en Roglic leken geen goede dag te kennen, maar konden in de lange afdaling weer de aansluiting vinden, net zoals de andere klassementsrenners.

Dan was het maar wachten tot de Croce d'Aune de voorlaatste beklimming van de dag, die voor heel wat vuurwerk zou zorgen. Opnieuw was het Lopez die de aanval opende, maar Landa maakte op die klim het meeste indruk. Landa kwam boven met vijftien seconden voorsprong op Nibali en Roglic.

Aan de voet van de slotklim kwam Nibali en Carapaz weer aansluiten, met niet ver daarachter de andere klassementsrenners. Toch besloot Nibali door te trekken met het Movistar-duo in het wiel. Op de slotklim, de Monte Avena, raapte het trio de overgebleven restanten uit een vroege vlucht op en die gingen strijden voor de dagzege. Van die renners was ook Bilbao en die was in een sprint te snel voor Landa.

Roglic moest meer dan vijftig seconden toegeven op de winnaar en zakte daardoor een plaats in het klassement. Hij kreeg ook nog tien seconden straftijd, waardoor hij zondag 23 seconden moet goed maken op Landa om nog op het podium te komen. Mollema, die opnieuw een sterke etappe reed, kwam nog voor Roglic en verstevigde zijn vijfde plaats in het klassement. Dat had hij ook te danken aan een door een toeschouwer veroorzaakte val van Miguel Angel Lopez, die de fan een paar tikken verkocht. De Colombiaan verloor 1.49.