'Kim executeert topdiplomaat na Trump-top, tolk naar strafkamp voor vertaalfout'

Mocht je toevallig ambities hebben om een Noord-Koreaanse topdiplomaat te worden: let even op en doe vooral niks fout. Volgens de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo heeft het regime van Kim Jong-un namelijk een diplomaat geëxecuteerd die betrokken was bij de mislukte top tussen Kim en zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump in Hanoi.

Het gaat om topdiplomaat Kim Hyok-chol en vier andere medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Officieel zouden ze voor de Verenigde Staten gespioneerd hebben, iets wat in Noord-Korea doorgaans niet zo wordt gewaardeerd. Voorafgaand aan hun executie, volgens Zuid-Koreaanse media al in maart, zouden de vijf enige tijd in een strafkamp doorgebracht hebben.

Een andere hooggeplaatste functionaris, Kim Yong-chol, heeft mazzel: hij is tewerkgesteld en moet zich ideologisch bij laten scholen. Deze Kim was in Hanoi de rechterhand van de Grote Opvolger. Ook een tolk is aan de dood ontsnapt: ze maakte een cruciale vertaalfout en is een strafkamp ingestuurd, zo luiden de berichten.

De Amerikaanse regering is overigens nog druk bezig om bevestiging te krijgen van het nieuws. Een lastige taak, Noord-Korea staat immers niet echt open voor onderzoek naar dergelijke zaken.