Bizarre finale Afrikaanse Champions League: VAR kapot, dus thuisploeg wint

De finale van de Afrikaanse Champions League is uitgelopen op een waar fiasco. Het Marokkaanse Wydad Casablanca speelde thuis eerder met 1-1 gelijk tegen het Esperance de Tunis, vrijdagavond werd er in Tunesië om de beslissing gespeeld.

Dankzij een fraaie goal van Youcef Belaili kwam Esperance in de eerste helft op 1-0, maar Wydad werd alsmaar sterker. Na ruim een uur spelen werd dat beloond: de 1-1 viel...maar werd afgekeurd wegens buitenspel. Geen probleem, het voetbal begint de VAR éindelijk serieus te adopteren, ware het niet dat die in Tunesië schijnbaar al de hele wedstrijd kapot was.

Er werden al wat dubieuze beslissingen genomen in het voordeel van de Tunesiërs, maar bij het afkeuren van de gelijkmaker was Wydad er wel klaar mee. De VAR kon niet geraadpleegd worden en dus werd het duel tijdelijk stilgelegd. Er werd druk overleg gepleegd, de president van de Afrikaanse voetbalbond kwam erbij, er werd nog meer overleg gepleegd en een uur later was er nog altijd niks duidelijk.

Na een bizarre onderbreking deed het arbitrale team de jasjes weer uit en dus leek er weer gespeeld te worden. De ervaren Gambiaanse scheidsrechter Bakary Gassama floot op zijn fluit...en gaf aan dat de wedstrijd zelfs helemaal voorbij was. Van overspelen of uitstellen was niet eens sprake: de finale was plotsklaps voorbij en Esperance werd uitgeroepen tot winnaar, de 1-1 werd immers niet meer meegeteld.

Van de Wydad-spelers was al lang geen spoor meer te bekennen, die hadden volkomen terecht het hazenpad gekozen zodra de beslissing bekend was. Zelfs het podium opbouwen lukte niet fatsoenlijk, een treffend beeld voor een dieptrieste finale, terwijl de Esperance-spelers na het laatste fluitsignaal nog het lef hadden om uitgebreid feest te vieren.

Overigens was het in de heenwedstrijd ook al feest. De scheidsrechter van dienst in die partij is inmiddels al voor zes maanden geschorst, 'wegens een matig optreden'.