Maleisië gelooft niet in MH17-schuld Rusland

De Maleisische regering wil sterker bewijs dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. Minister-president Dr Mahathir Mohamad accepteert de Nederlandse conclusie, maar alleen tot aan het punt dat het Russische leger verantwoordelijk wordt gehouden voor het neerhalen.

Mahathir is er van overtuigd dat een BUK de Boeing 777 heeft neergehaald, maar is niet overtuigd dat de Russen deze raket hebben gelanceerd. "Ze beschuldigen Rusland, maar waar is het bewijs", aldus de minister-president. "We weten dat het type raket een Russisch ontwerp is, maar kan net zo goed gemaakt zijn in Oekraïne. Je moet wel erg goed bewijs hebben dat de Russen deze hebben gelanceerd."

"Het zouden de rebellen geweest kunnen zijn, of Oekraïne zelf. Ook zij hebben deze raketten. Het Russische leger lijkt me te gedisciplineerd om de MH17 niet te identificeren als een burgervliegtuig", gaat Mahathir nog even door.

De premier gaf aan verbolgen te zijn dat Maleisië geen toegang kreeg tot de zwarte dozen van het neergehaalde vliegtuig aangezien het vliegtuig en passagiers uit Maleisië afkomstig waren. "We hebben misschien de expertise niet, maar die kunnen we inhuren. We weten niet waarom we uit het onderzoek zijn gehouden, maar er komt een boel politiek bij kijken."

"Vanaf het begin hadden we het idee dat de schuld naar de Russen moest gaan. Dit was geen neutraal onderzoek", aldus de harde woorden naar het Joint Investigation Team (JIT), het onderzoeksteam bestaande uit experts van onder andere Nederland, Australië, België, maar ook Oekraïne en Maleisië.

Volgens het JIT is de MH17 neergehaald door een BUK Telarraket, afkomstig van het 53e luchtverdedigingsbrigade, een onderdeel van het Russische leger.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels kort gereageerd op de uitspraken van Mahathir. "Wij hebben kennisgenomen van de uitspraken van de Maleisische minister-president"Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft de Maleisische minister-president om opheldering gevraagd. In 2015 sprak de Maleisische minster-president overigens dezelfde woorden.