Cricketers Engeland winnen openingswedstrijd WK

Engeland heeft de openingswedstrijd op het wereldkampioenschap cricket weten te winnen. Zuid-Afrika kwam 104 runs tekort. Het thuisland kwam in de vijftig overs tot 311 overs tegenover het verlies van acht wickets. Zuid-Afrika was all out na 39,5 overs en met maken van 205 runs. 

Waar alle overige sporten hun aantal deelnemers op het WK wil uitbreiden, is dat bij het cricket juist geslonken. Ten opzichte van het WK vier jaar geleden doen er nog maar tien landen mee in plaats van veertien. Reden? India. Het geld in de cricketwereld wordt verdiend in India. In 2007 vloog India er in de eerste ronde uit en derhalve stortte daar de kijkcijfers voor de rest van het toernooi in met alle financiële gevolgen van dien. Het trauma leeft nog steeds. Toen het format aangepast kon worden is dat doorgevoerd, ten koste van de kleiner landen zoals Nederland, Schotland en Namibië. 

De tien landen spelen een competitie tegen elkaar. Kortom negen wedstrijden met India. De beste vier gaan door naar de halve finales. De acht beste landen van de ODI-ranking (ééndaagse wedstrijden) hadden zich automatisch voor dit WK geplaatst. De overige twee plekken moesten komen uit het kwalificatietoernooi. Tijdens de qualifier werd Nederland helaas zevende van de tien deelnemende landen. West Indies en Afghanistan werden één en twee en mogen naar het WK. Full Member Zimbabwe mist voor het eerst sinds 1983 het WK. Afghanistan zal debuteren. Er doen dit WK helemaal geen Associate-landen mee. De kans dat Nederland zich ooit weer zal plaatsen voor het WK is zeer klein geworden. 

Voor diegenen die het WK willen zien, zullen zich moeten richten tot YuppTV. Die hebben de rechten voor het Europese vasteland. Het WK duurt tot en met 14 juli. 

Engeland begon met batten en Jonny Bairstow mocht na twee ballen al weer gaan zitten. Het duo Jason Roy en Joe Root zorgden voor de eerste 105 punten. Ben Stokes werd met 89 runs topscoorder. Aanvoerder Eoin Morgan kwam tot 57 runs in het totaal van 311 runs. Na de lunch was het Zuid-Afrika aan de beurt om te slaan. Hoewel ze in het eerste deel van de wedstrijd de runrate goed bij konden houden, vielen de wickets toch wat sneller. Openingsslagman Quinton de Kock, met K-O-C-K, kwam tot 68 runs, waarna hij als derde wicket uit ging. Rassie van der Dussen kwam ook nog tot vijftig runs, maar uiteindelijk bleek het niet genoeg. Zuid-Afrika had na 39,5 overs al hun tien wickets verloren en waren klaar. 

Voor Engeland gaat op 3 juni het WK verder met een duel tegen Pakistan. Zuid-Afrika treft een dag eerder Bangladesh. Vrijdag is Pakistan tegen de West Indies. 

Samenvatting openingswedstrijd WK cricket. Engeland - Zuid-Afrika. (Bron: YouTube)

Zuid Afrika's Quinton de Kock slaat een zes. (PRO SHOTS/Action Images)
Zuid Afrika's Quinton de Kock slaat een zes. (PRO SHOTS/Action Images)