Taakstraffen voor valse bommeldingen vanuit jeugdinrichting

Een 22-jarige man uit Leiden en een 21-jarige man uit Rotterdam zijn veroordeeld tot taakstraffen van 40 uur en tot respectievelijk 11 en 13 dagen jeugddetentie. De twee deden valse bommeldingen en maakten misbruik van het alarmnummer vanuit de gesloten jeugdinrichting in Lelystad.

Meerdere valse meldingen
In augustus 2018 werd vanuit de jeugdinrichting meerdere keren de alarmcentrale gebeld. Er werden bommeldingen en andere dreigementen gedaan. De meldingen bleken allemaal vals te zijn en kwamen van één telefoonnummer. Medewerkers van de jeugdinrichting hebben de opnames beluisterd en hebben de stemmen van twee gedetineerden herkend. De telefoon waarmee de meldingen zijn gedaan is gevonden in de kamer van de 22-jarige man.

De mannen zaten in de jeugdinrichting, omdat hen eerder een zogenoemde PIJ-maatregel was opgelegd. De PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd, is een behandelmaatregel voor jongeren bij wie er sprake is van een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening. Na de aanhouding van de 21-jarige man is de 22-jarige man doorgegaan met het maken van valse meldingen.

Jeugddetentie en taakstraffen
Het doen van valse bom- en dreigmeldingen belemmert het werk van hulpdiensten doordat zij in daadwerkelijke noodsituaties niet beschikbaar zijn. Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank rekening gehouden met de justitiële documentatie van de mannen en het rapport dat door de reclassering is uitgebracht. De mannen zijn eerder veroordeeld, maar niet voor het doen van valse bommeldingen en het misbruiken van het alarmnummer.

De rechtbank heeft bij beide mannen het adolescentenstrafrecht toegepast. De rechtbank legt hen naast een taakstraf een jeugddetentie op die gelijk is aan het voorarrest. De rechtbank is van oordeel dat een langere onvoorwaardelijke detentie geen redelijk doel dient aangezien verdachten nog geruime tijd in een gesloten inrichting zullen verblijven op grond van de PIJ-maatregel. De 22-jarige man moet daarnaast nog eens 60 uur taakstraf uitvoeren, omdat hij deze strafbare feiten tijdens de proeftijd van een eerdere veroordeling gepleegd heeft.